"V Německu sice je svoboda shromažďování, ale není tu místa pro navádění k násilí a urážení lidí, kteří k nám přicházejí z jiných zemí," řekla dnes Merkelová novinářům v Berlíně po setkání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem.

V Německu v poslední době rostou protiislámské nálady. V Drážďanech se konají protesty již několik týdnů. V neděli se zhruba 15.000 lidí zúčastnilo poklidné demonstrace proti rasismu a xenofobii v Kolíně nad Rýnem. Akce byla odpovědí na demonstraci pravicových extremistů, která se uskutečnila před sedmi týdny a vyústila ve střety s policií.

Každý, kdo se účastní akcí hnutí Pegida, "si musí dát pozor, aby se nestal nástrojem v rukou lidí, kteří takové akce organizují", varovala dnes Merkelová.

Dnes večer stoupenci hnutí opět vyšli do ulic Drážďan. Tisícovky lidí se sešly před radnicí města a vydaly se na protestní pochod proti "islamizaci Západu" a "zločinným žadatelům o azyl". Mnoho lidí v davu drželo německé vlajky, někteří skandovali "Probuďte se" nebo "Už nás neoklamou".

Na zatím pokojný protest dohlížely stovky policistů, kteří měli rovněž za úkol zabránit střetu s protidemonstranty, kteří vytasili transparenty se slogany "Drážďany bez nácků" a "Drážďany pro všechny".

Už před týdnem se na výzvu hnutí Pegida v saské metropoli sešlo kolem 10.000 lidí a demonstrace za větší toleranci se zúčastnilo zhruba 9000 lidí.

Některé nevládní organizace hnutí Pegida pokládají za rasistické. "Organizátoři těchto demonstrací nejsou patrioti, ale rasisti, kteří zpochybňují lidská práva a diskriminují menšiny," zdůraznil Jürgen Micksch, předseda takzvané interkulturní rady, jež sdružuje církevní, odborové a humanitární spolky.

Podle Micksche by však bylo mylné označovat za rasisty také účastníky demonstrací. Německá Ústřední rada muslimů zase vytýká politikům nedostatečné úsilí o osvětu, která by občany zbavila strachu z přistěhovalectví.