Ramádí je středisko západoirácké provincie Anbár a armáda tam proti IS nasadila i letectvo. Podařilo se jí zastavit postup radikálů, kteří chtěli obsadit sídlo guvernéra Ahmada Dulajmího. "Jestliže ztratíme Anbár, ztratíme Irák," řekl Dulajmí v televizi.

IS kontroluje od začátku roku některé čtvrti Ramádí a v jeho rukou je další významné město Anbáru Fallúdža.

Radikálové od června postupují ze severního Iráku na jih. Armáda proti nim začala účinněji bojovat až v posledních měsících a pomáhají jí v tom také Kurdové a některé šíitské i sunnitské kmeny. Úspěchů dosáhli u severoiráckého města Bajdží a také ve městě Džurf as-Sachar, které leží jižně od Bagdádu. IS se snaží dostat hlavně ke zdrojům ropy, což je důvod jeho postupu v provincii Kirkúk. Tu ale brání kurdští pešmergové.

Boje jsou dnes hlášeny také z oblastí východně od syrské metropole Damašku. Podle syrské agentury SANA tam vojáci zabili 50 členů opozice. Exiloví oponenti syrské vlády oznámili, že se bojuje v oblastí Ghúty a že tam padlo 30 lidí. Ghútu má v rukou opozice, ale vládní jednotky oblast dlouhodobě obléhají. V obklíčení se ocitly tisíce civilistů, kterým chybí potraviny a léky.

Syrský konflikt začal v roce 2011 jako původně poklidné protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada. Podle odhadů v bojích zahynulo na 200.000 lidí a více než deset milionů Syřanů uprchlo ze svých domovů.