"Musíme udělat vše proto, abychom ukončili násilnosti po celé zemi a urychlili národní dialog," uvedl Mbeki podle agentury AFP.

Připravenost podepsat dohodu o příměří vyjádřil také zástupce vlády v Chartúmu. Sami povstalci však k jednacímu stolu dorazili s velkou skepsí. Podle zástupce povstaleckého Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM) Muhammada Gebreila vláda ve skutečnosti o mírový proces nestojí. Vůdce druhé skupiny, Súdánské revoluční fronty (SRF), Minni Minnáví obvinil Chartúm z "ukrutných zločinů v rozsahu genocidy". Súdán podle něj stojí těsně před rozpadem.

V polovině listopadu se ústřední vláda už setkala s povstalci z provincií Modrý Nil a Jižní Kurdufán, kde se bojuje od roku 2011, kdy nezávislost vyhlásil přilehlý Jižní Súdán.

Boje v Dárfúru začaly už roku 2003. Proti vládě tehdy povstala hnutí nespokojená s přehlížením problémů černošského obyvatelstva ve prospěch Arabů. Kabinet, v němž převažovali Arabové, na povstání odpověděl masakry, při nichž podle odhadů OSN zahynulo kolem 300.000 lidí a dalších 2,7 milionu uprchlo ze svých domovů.