Tehdejší prezident vycházel z úvahy, že změna času z letního na zimní a zpět kazí lidem zdraví. Změna ale vyvolala bouři nevole, protože nutila Rusy vstávat o hodinu dřív v zimním období, které o sobě v Rusku dokáže dát řádně vědět. Fotbalové fanoušky navíc zmáhalo noční sledování evropských přenosů.

Nynější prezident Vladimir Putin od Medveděvova plánu vcelku ochotně ustoupil a letos v červenci podpisem příslušného zákona zimní čas Rusům vrátil. Prý už natrvalo. Sousední Bělorusko, které v roce 2011 následovalo ruského příkladu, naopak vrátit lidem zimní čas už nehodlá.

Na ruský čas už v létě přešel anektovaný Krym, který se do března jako ukrajinská provincie řídil zákony z Kyjeva. O rozhodnutí řídit se ruským časem dnes informovali i povstalci na Donbasu.

Letní čas v Rusku poprvé zavedla 1. července 1917 prozatímní vláda, která zemi vládla po svržení cara. Po státním převratu o pár měsíců později bolševici zase vrátili hodinové ručičky na staré místo, aby si o pár desetiletí později vše rozmysleli.

Kupředu vůči zbytku planety se hodinky v tehdejším Sovětském svazu posunuly o šedesát minut 16. června 1930 a zpět se už nevracely. "Nadekretovaný" čas platil až do dubna 1981, kdy sovětská vláda zavedla každoroční změny letního času na zimní či naopak.