"Místní organizace rozhodla, že se bude účastnit koalice. Akceptovali jsme nabídku Nezávislé volby, podle které bychom mohli mít post prvního místostarosty a dva členy v radě, "řekl dnes ČTK krajský šéf ČSSD Zemánek.

Lídr Nezávislé volby a dosavadní starosta Zdeněk Brož, který by měl podle dohody zůstat v čele radnice i příští čtyři roky, dnes ČTK dohodu potvrdil. "V pondělí bychom měli spolupráci podepsat. Jsme tak připraveni k dohodě s ČSSD, lidovci, TOP 09 a se Stranou zdravého rozumu. V zastupitelstvu by nás měla podpořit i ODS, která se nechtěla koalice účastnit," uvedl Brož. Doplnil, že post druhého místostarosty by měli získat lidovci, Nezávislá volba si nárokuje místo starosty.

Jednání o podobě koalice ve městě trvalo v porovnání s předchozími volbami podstatně déle. Důvodem bylo nejen vstup hnutí ANO na zdejší politickou scénu, ale i rozdrobení mandátů v zastupitelstvu mezi devět stran a hnutí. Kromě této koalice se ve městě jednalo i o spojení ČSSD s hnutím ANO, sdružením PRO-REGION a Piráti a komunisty.

Komunální volby v Šumperku vyhrála Nezávislá volba, která dostala 17,95 procenta hlasů voličů a pět mandátů. Druhá skončila ČSSD s 15,62 procenta a rovněž pěti mandáty. Kandidáti hnutí ANO získali 14,10 procenta hlasů a v zastupitelstvu obsadí čtyři křesla. Komunisté mají čtyři mandáty, zástupci KDU-ČSL a nezávislých tři mandáty. Po dvou křeslech obsadí ODS a Sdružení PRO-REGION a Piráti a jeden mandát získala TOP 09 a zástupce Strany zdravého rozumu.

K volbám přišlo 29,91 procenta voličů.

ftv