Barroso dnes na plénu europarlamentu ve Štrasburku vystoupil naposledy. Měl rekapitulovat především práci své druhé komise, která získala důvěru Evropského parlamentu v únoru 2010. Vrátil se však k celému uplynulému desetiletí, kdy stál v čele exekutivního orgánu EU. "Tato doba byla výjimečná. Bylo to deset let krize a výzev," hodnotil Barroso. Mimo jiné vyzdvihl potíže kolem schvalování lisabonské smlouvy, finanční krizi a ukrajinsko-ruský konflikt.

Barroso byl na počátku svého druhého volebního období kritizován za pomalou reakci na finanční krizi. V následujících měsících pak Evropská unie musela řešit například řeckou dluhovou krizi a zavedla příslušný stabilizační mechanismus či bankovní unii.

Končící šéf Evropské komise dnes řekl, že navzdory počátečním pochybám nyní Evropa dokáže na podobné problémy reagovat mnohem efektivněji. Zmínil se například o tom, že se podařilo udržet Řecko v eurozóně a dokonce se podařilo Evropskou unii i eurozónu rozšířit.

"Když se podíváme, kde jsme byli před deseti lety a kde jsme dnes, můžeme říci, že jsme dnes mnohem integrovanější," zdůraznil Barroso, podle něhož "integrační síly jsou mnohem silnější než síly dezintegrační".

Příslušní členové Barrosovy komise se podíleli na diplomatickém úsilí o řešení řady mezinárodních problémů. V poslední době šlo zejména o konflikt na Ukrajině.

"Hodnoty, které stály u zrodu Evropské unie, to jsou hodnoty míru, mají stále svou platnost, a my za ně musíme dál bojovat," prohlásil dosavadní předseda EK.

Loni v prosinci Barroso společně s americkým prezidentem Barackem Obamou oznámil zahájení jednání mezi EU a USA o transatlantické obchodní dohodě. Dotažení tohoto procesu do konce už by mělo být jedním z hlavních úkolů nové Evropské komise vedené někdejším lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem. "Otevřený obchod je něco, co může dál podpořit růst Evropské unie," zdůraznil dnes Barroso.

Po Barrosově proslovu se k jeho práci vyjádřili zástupci jednotlivých politických skupin. Předseda frakce sociálních demokratů S&D Gianni Pittella například šéfovi komise vytkl, že se v projevu nezmínil o nezaměstnanosti.

Český europoslanec Pavel Telička s hlavními body Barrosova hodnocení vyjádřil souhlas, kritizoval však údajnou nedostatečnou akceschopnost EK. "Komise často postrádala sílu iniciativy. Někdy byla příliš slabá, jindy přišla příliš pozdě," poznamenal Telička, který byl letos do EP zvolen za hnutí ANO a rozšířil řady europarlamentní frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

Český poslanec se tak nepřímo připojil k častým námitkám, že Barrosovi chyběly vůdčí vlastnosti. Podle Teličky iniciativa k řešení evropských otázek nejčastěji vycházela z evropských metropolí, zejména z Berlína.

V ironickém duchu se neslo vystoupení vůdce britských euroskeptiků Nigela Farage. Prý si cenil toho, že se Barroso často nechal rozesmát, což se dnes Farageovi znovu podařilo. Šéfovi EK Farage vytkl například jeho hodnocení irského odmítnutí lisabonské smlouvy v referendu z roku 2008, kdy se prý Barroso vyjádřil v tom smyslu, že "irské ne Irové vlastně nemysleli vážně".

Bývalý portugalský ministerský předseda Barroso stál v čele unijní exekutivy nepřetržitě od listopadu 2004 a ve funkci skončí spolu s dosavadním kolegiem komisařů 31. října. Následující den už začne pětiletý mandát Junckerova týmu, pokud ho ve středu europarlament schválí.