Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO, druhá skončila TOP 09 a třetí Trojkoalice. Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, ODS, KSČM a Česká pirátská strana.

Shoda mezi vyjednávacími týmy panuje například v oblasti dopravy. Strany se domluvily na zklidnění severo-jižní magistrály i na zachování jízdného zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že se shodují i a na snížení ročního jízdného na deset korun denně. Roční kupon by tak stál 3650 Kč, nyní lidé platí 4750 korun. Jízdné by bylo sníženo dva roky, poté to koalice vyhodnotí.

"Domluvili jsme se na podstatných bodech programu a máme dokument, který nyní projednají naše zastupitelské kluby. Na čem jsme se neshodli, nechci říkat," uvedla po dopoledním jednání jednička ANO v Praze a členka vyjednávacího týmu Adriana Krnáčová. Jde ale podle ní spíše o detaily, většinou technického rázu. Podle zastupitele Karla Březiny (ČSSD) si strany "vyjasnily mnoho třecích ploch". Specifikovat je ani on nechtěl.

"Dále jsme se dohodli, že zpřísníme ochranu území, jako je Vidoule v Praze 5 či Trojmezí. Prosadili jsme i investice do mateřských a základních škol, aby se rodiče nemuseli bát, zda to vyjde, když hlásí dítě do školky," řekl Štěpánek. "Také jsme prosadili zrovnoprávnění městských částí v příjmové stránce tak, aby mohly velké i malé poskytovat obyvatelům stejný komfort," doplnil Štěpánek.

Podle Krnáčové budoucí možná koalice nadále stojí i o podporu Pirátů. "Jsme jim ochotní nabídnout kontrolní výbor," uvedla. Piráti už dříve deklarovali, že nepodpoří radu, v níž by seděli zástupci ODS, ČSSD nebo komunisté. Na tom dál trvají, ovšem jsou ochotni přistoupit ke "gentlemanské dohodě". Podle jejich zastupitele Mikuláše Ferjenčíka by si stanovili, pro které materiály s koalicí budou hlasovat a které jsou pro ně nepřijatelné.

Dnes dopoledne sjednaný dokument musí ještě projednat a schválit zastupitelské kluby ANO a Trojkoalice. Ve středu se nad nimi opět sejdou vyjednávací týmy. "Je to program, který může projít všemi kluby a na středečním jednání bychom se mohli posunout hodně dopředu," řekl Březina. Diskutovat se ve středu podle Krnáčové bude o personálních otázkách, zastoupení v radě a v jednotlivých výborech.

Jako první z klubů dokument projednala ještě dnes odpoledne ČSSD. "Předsednictvo KVV i zastupitelský klub odsouhlasili materiál jednomyslně. Zároveň nás pověřili dalším jednáním," řekl Březina. Dodal, že socialisté nyní budou čekat na výsledek jednání zastupitelských klubů ANO a Trojkoalice. Zastupitelé ANO se sejdou v úterý, Trojkoalice ve středu.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalici na magistrátu je právě varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice, která by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.