Hít leží v provincii Anbár a její guvernér řekl Reuters, že 90 procent Hítu je v rukou islamistů. Svědci viděli ulicemi projíždět automobily z ozbrojenými muži. "Všude se střílí," řekl jeden z nich. Do nemocnice bylo dovezeno šest mrtvých a ošetřili tam 12 raněných. IS kontroluje většinu míst v okolí Hítu.

Několik dní trvají těžké boje kolem Kobani na severu Sýrie, i když tamním Kurdům pomáhají tlak IS zmírnit spojenecké nálety. "Město je z jihu naprosto uzavřeno," řekl Ramí Abdar Rahmán z organizace syrských opozičních exulantů.

Jeden z kurdských obránců řekl, že jeho lidé jsou připraveni Kobani bránit a že přeskupují své síly dovnitř města. Uprchlo z něj už 90 procent ze 70.000 obyvatel.

IS na Kobani útočí od 16. září s cílem získat tak pod svou kontrolu ucelený pás syrského pohraničí. Kvůli bojům uprchlo do sousedního Turecka na 160.000 lidí.

Události na hranici vedly tureckou vládu k tomu, aby požádala parlament o povolení nechat armádu vstoupit do bojů. Poslanci mají začít jednat ve 14:00 SELČ a text, o němž mají hlasovat, má povolit armádě operovat v Iráku a Sýrii a umožnit zahraničním armádám využívat ke svým operacím turecké území. Prezident Recep Tayyip Erdogan se dal slyšet, že zahraniční nálety nebudou k porážce IS stačit.