Terčem bombového útoku v Péšávaru na severozápadě země byl zřejmě konvoj polovojenských pohraničních jednotek, s nímž cestoval i zástupce velitele Chálid Džavéd. Ten nebyl při incidentu zraněn, mezi oběťmi je ale jeden voják a čtveřice civilistů.

Podle šéfa městské policie je dnešní sebevražedný útok nejspíše reakcí na probíhající vojenskou operaci proti pákistánskému Talibanu a dalším ozbrojencům v oblasti Severního Vazíristánu. Armáda dnes oznámila, že v rámci letecké operace, jejímž cílem je zničit útočiště ozbrojenců při afghánské hranici, přišlo o život dalších 19 bojovníků.

Péšávar byl v posledních letech dějištěm řady ozbrojených útoků, míra násilí se tu od června, kdy začala armádní operace, značně snížila. Pokud se potvrdí, že terčem bombového atentátu byl zmíněný konvoj, půjde o první větší útok na armádní činitele právě od začátku vládní ofenzivy vůči ozbrojencům.

Pákistánská armáda od červnového zahájení operace v kmenových oblastech u afghánských hranic podle svého prohlášení zabila 1100 údajných ozbrojenců. Tvrzení ale není možné ověřit z nezávislých zdrojů.