Nárůst počtu Evropanů mezi extremisty na Blízkém východě prý mohly způsobit úspěchy organizace Islámský stát v bojích na severu Iráku a Sýrie a především vyhlášení chalífátu na dobytých územích.

Radikální přívrženci IS prý pocházejí hlavně z Francie, Británie, Německa, Belgie, Nizozemska, Švédska a Dánska. Několik jich však na Blízký východ odešlo také ze Španělska, Itálie, Irska a Rakouska.

Mluvčí české Bezpečnostní informační služby Jan Šubert dnes v České televizi řekl, že "nelze garantovat, že by například v Sýrii na té či oné straně se neangažoval ani jediný český občan".

Podle de Kerchovea zhruba 20 až 30 procent Evropanů bojujících v řadách islamistů se údajně již vrátilo do svých domovských zemí. Někteří se prý opět zařadili do běžného života a řada z nich údajně trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Část bývalých bojovníků prý ale zůstává radikální a může představovat hrozbu pro vnitřní bezpečnost svých zemí. Podle de Kerchovea je výzvou pro každý členský stát EU, aby posoudil riziko, které tito lidé představují, a aby na toto riziko vhodně zareagoval.