"Musíme bojovat s organizacemi, jako je IS. Můžeme vyvíjet diplomatické tlaky, poskytnout humanitární pomoc trpícím, všemi způsoby takovouto organizaci odsoudit, ale pokud se k tomu nepřidá skutečný boj, pak ten problém jen zmírníme, ale nevyřešíme," napsal Blair v eseji zveřejněném na webu své nadace Faith Foundation.

V rozhovoru pro stanici BBC pak upřesnil, že s extremisty by měly bojovat pozemní jednotky, protože to je jediný způsob, jak bojovníky z IS porazit. Podle něj není nezbytné, aby se v pozemní akci angažovaly západní armády, státy - včetně Británie - by ale předem neměly takový postup vylučovat. Může se totiž prý ukázat, že nálety nejsou pro vymýcení extremistické hrozby dostatečné.

Sunnitští radikálové v uplynulých měsících ovládli rozsáhlá území na severu Iráku a také v Sýrii. V oblastech, které dobyli, vyhlásili chalífát. Irácká armáda proti IS bojuje s pomocí kurdských jednotek a Spojených států, které provádějí cílené letecké údery na pozice radikálů. Británie se k náletům zatím nepřipojila.