"V zásadních parametrech jsme si porozuměli," řekl Sobotka. Podle něj má sice každý z účastníků jiné priority, kterým se na 100 procent vyhovět nedá, ale vláda má podporu především při prosazování legislativy, která umožní zrychlení veřejných investic v příštích letech. "Mám z toho dobrý pocit. Nic nebrání finální dohodě," doplnil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ocenil mimo jiné to, že členové tripartity dostali základní návrh rozpočtu už v červnu. Firmy podle něj vítají, že schodek nepřesáhne 100 miliard korun, že se ministerstvo financí snaží zlepšovat výběr daní a utlumit šedou ekonomiku. Zaměstnavatelé podle Hanáka požádali vládu o posílení peněz na vědu a výzkum. "Líbí se mi navýšení prostředků na dopravní infrastrukturu, že vláda bude vědět, co chce stavět a stavby budou připraveny. Mám velkou radost i z toho, že rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury počítá i se silnicemi druhých a třetích tříd," uvedl Hanák.

Rozpočet pochválil i šéf odborové centrály Josef Středula. Podle něj ale ve státní pokladně není dostatečně zohledněno dění mimo Českou republiku, a to například dopady protiruských sankcí či možné ochladnutí německé ekonomiky. Ještě před tripartitou se sešlo její předsednictvo, které se podle Středuly dohodlo, že vláda nejprve rozhodne o tom, zda chce kurzarbeit podpořit. Pokud ano, část prostředků by se na podporu zkrácených úvazků mohla deponovat. Vláda by podle Středuly mohla být aktivnější rovněž v politice zaměstnanosti a podpoře vzdělávání.

Ministerstvo financí počítá příští rok se schodkem 100 miliard korun. Výdaje by měly činit 1122,8 miliardy. Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent, zrušením zdravotnických poplatků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě či zvýšením důchodů v průměru o 200 korun. Zákony, které s těmito plány vlády počítají, projednává nyní Sněmovna. Rozpočet zahrnuje také peníze na růst platů hasičů, učitelů, policistů či úředníků. Suma na výdělky by se měla zvýšit o 3,5 procenta. Stát plánuje i vyšší investice, platit bude vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Ministři si v srpnu vyjednali proti původnímu záměru zhruba 16 miliard korun na výdaje navíc. Podle ministerstva financí by příjmy do státní pokladny měly zajistit vyšší výběr daní a peníze ze státních firem. Na poslední úpravě rozpočtu, která se týká vědy a výzkumu, se dnes odpoledne dohodli předsedové všech tří koaličních stran. Věda by měla dostat o dalších 100 milionů korun více. K tomu 600 milionů korun bude v rozpočtové rezervě. Tyto peníze budou uvolněny, pokud chystaná analýza udržitelnosti výzkumných center prokáže, že výzkum další finance potřebuje.