Záměrem podle radních je, aby systém pomáhal ředitelům základních škol nejen se zápisem do prvních tříd, ale aby provázel žáka po celou dobu jeho studia. "Ředitelé škol se prostřednictvím systému mohou dostat k informacím o dítěti, které jsou tam uloženy. Sloužilo by to při kontrole nástupu do povinné školní docházky, systém by pomohl i s administrací záškoláctví, se statistickými daty v rámci migrace dětí po ústeckých školách," píše ve zprávě.

V rámci zápisů do ZŠ by novinka zachytila informace o počtech dětí s odkladem školní docházky a o počtech dětí umístěných do přípravných tříd, píše se v tiskové zprávě.

Elektronický zápis se letos poprvé konal na mateřských školách v krajském městě. Cílem bylo zjednodušit agendu. Rodiče se skutečně dozvěděli o přijetí či nepřijetí dítěte dříve než v minulosti, frontu ve školkách si ale vystát museli. Ředitelky se navíc vesměs shodovali v tom, že obecná kritéria neberou v potaz individuální rozdíly. O přijetí rozhodoval více méně pouze věk. Radnice systém brání s tím, že je nyní přijímání transparentní.