Revoluční gardy podle nedělní zprávy sestřelily s pomocí rakety stroj poblíž podzemního zařízení na obohacování uranu v íránském Natanzu. Už v neděli Íránci tvrdili, že jde o izraelské letadlo, ale nevysvětlili, jak k tomu došli. Íránská televize vysílala záběry trosek letadla.

Zástupce náčelníka generálního štábu íránské armády generál Masúd Džazajrí dnes řekl, že Írán zveřejní jméno země, z níž letadlo nad Írán přiletělo, pokud tento stát za svůj čin nenabídne kompenzaci. Sousedy Íránu jsou na severu Arménie, Ázerbájdžán a Turkmenistán.

Natanz leží asi 240 kilometrů jižně od Teheránu a je hlavním provozem pro obohacování uranu. Nachází se v něm více než 16.000 centrifug.

Už v úterý pohrozil jiný íránský generál Hosejn Salámí Izraeli odvetou na bojišti. "Naše odpověď na tuto agresi nebude diplomatická, pomstíme se na bojišti a nebudeme o tom nutně informovat předem. Nepřítel to uvidí a porozumí tomu. Nikdy před nepřítelem neustupujeme. Islámská republika je silná a schopná postavit se jakékoli mocnosti na jakékoli úrovni," řekl Salámí.

Izraelští politici i vojsko k incidentu mlčí. List Haarec citoval zbrojního specialistu, který si prohlédl záběry íránské televize, a řekl, že by mohlo jít o trosky bezpilotního letadla používaného izraelskou armádou.

Íránci už v roce 2011 sestřelili bezpilotní stroj Sentinel s tím, že šlo o americké špionážní letadlo. USA po určitém čase přiznaly ztrátu letadla. Íránci pak oznámili, že prostudovali konstrukci a budou podle toho stavět bezpilotní stroje vlastní výroby.