Moskva tradičně všechna obvinění z účasti na bojích na Ukrajině odmítá, ale v úterý musela připustit, že Ukrajinci zadrželi deset ruských výsadkářů. Prý na hlídce zabloudili.

Mezitím ruští vojáci ve spolupráci s povstalci obsadili podle Kyjeva několik obcí v okolí Novoazovska a do města Amvrosiivka prý zajelo pět ruských obrněných transportérů a kamion s vojáky.

"Jestli i tato taktická skupina zabloudila a náhodou vstoupila na ukrajinské území, jako výsadkáři z 98. divize, dovolujeme si připomenout, že k návratu do Ruska stačí, aby odjeli přímo na východ," prohlásil dnes před novináři mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko před novináři.

Ukrajinci podle něj zorganizovali hlídková stanoviště, aby přehradili pravděpodobné přesuny nepřítele k Mariupolu, významnému přístavu u Azovského moře. Místní posádka byla posílena a vojáci na okraji takřka půlmilionového města vybudovali zákopy.

Mezitím novoazovský starosta Oleh Sydorenko v telefonickém rozhovoru s AP řekl, že do města vstoupili separatisté a že osobně viděl desítky tanků a obrněných vozidel. Zda rebelové v příhraničním městě nadále jsou, není možné podle AP ověřit, neboť západní přístupové trasy zablokovala armáda.

Možný vznik nové fronty na jihu Doněcké oblasti vyvolává v Kyjevě obavy, že separatisté chtějí ovládnout pobřežní pás od ruských hranic až po Ruskem anektovaný Krym. Pokud by se tak stalo, získali by separisté a Rusko kontrolu nad celým Azovským mořem a jeho nerostným bohatstvím.

Podle Lysenka pokračovalo ostřelování pozic ukrajinských pohraničníků a vojáků z Ruska, palbu prý řídily bezpilotní letouny. Ještě v úterý tři ruské vrtulníky z Krymu narušily ukrajinský prostor, ale pak se vrátily zpět. Ruští vojáci se prý také opevňují na severu okupovaného Krymu a varují obyvatelstvo před případnými bojovými operacemi.

Kyjev počátkem týdne obviňoval Rusko, že se prý snaží otevřít novou bojovou frontu na jihu Doněcké oblasti, když se kolona obrněnců prý snažila dostat přes Novoazovsk k Mariupolu.

Agentura Reuters dnes citovala dva očité svědky, kteří viděli několik desítek neidentifikovatelných ozbrojenců hovořících s ruským přízvukem.

"Nové kolony ruských tanků a obrněnců křižující Ukrajinu naznačují, že se odehrává Rusy řízený protiútok," napsal americký velvyslanec Geoffrey Pyatt na Twitteru.

Interfax s odvoláním na ukrajinskou tajnou službu SBU uvedl, že ukrajinské bezpečnostní jednotky zadržely na východě Ukrajiny 19letého ruského vojína, který doznal, že jeho jednotka dodává vojenské vybavení separatistům. Transporty podle zmíněného vojáka zahrnovaly raketomety Grad, obrněná vozidla a další techniku.

O tom, že na Ukrajině operují ruské jednotky, hovořil dnes v parlamentu i polský premiér Donald Tusk. "Nikdo nemůže brát vážně informace o separatistech na Ukrajině. Informace z posledních hodin svědčí o tom, že na východě Ukrajiny opět operují ruské jednotky," řekl s tím, že zprávy od NATO a polské rozvědky se v tomto shodují.

U Novoazovska na minu, položenou ukrajinskými vojáky, prý najel transportér BRR-80 s emblémem ruských výsadkářů. "Transportér byl zneškodněn, posádka utekla," ohlásil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko podle agentury Unian. Ukrajinci prý transportér odtáhli k opravě, a tak "za týden už bude drtit nepřátele Ukrajiny".