Státníci z USA, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska a Velké Británie vyjádřili hluboké znepokojení nad postupem Ruska na Ukrajině, který "podkopává ukrajinskou svrchovanost, územní celistvost a nezávislost". Prohlášení bylo zveřejněno den poté, co se Spojené státy a Evropská unie dohodly na důrazných sankcích proti Moskvě.

"Odsuzujeme nezákonnou ruskou anexi Krymu a akce namířené na destabilizaci východu Ukrajiny. Tyto činy jsou nepřijatelné a porušují mezinárodní právo," konstatují signatáři prohlášení.

"Rusko má stále možnost zvolit si cestu zmírnění konfliktu," uvádí se v dokumentu. "Pokud to ale neudělá, jsme připraveni dál zvýšit cenu, kterou zaplatí za své nepřátelské jednání," konstatuje skupina G7.

Její členové rovněž vyzvali účastníky konfliktu na východě Ukrajiny k zastavení palby v místě katastrofy malajsijského letadla, při níž před dvěma týdny zahynulo bezmála tři sta lidí. Klid zbraní by podle skupiny G7 měl zavládnout i v bojích mezi ukrajinskou armádou a separatisty podporovanými Moskvou.