Účastníci průvodů v Paříži, Toulouse a Lille požadovali okamžité zastavení bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou, odvolání "nelegální a zločinecké" blokády Pásma Gazy a zavedení sankcí proti Izraeli. "Izrael je vrah", "Ať žije Palestina, ať žije odpor", "Stop masakrům dětí a civilistů", skandoval podle francouzských webů dav v centru Paříže, kde se sešlo podle organizátorů na 25.000 lidí, podle policie jich bylo na 15.000. Demonstrace probíhaly pokojně.

"Gaza je vězením pod širým nebem. To, co se tam děje, je nesnesitelné. Chci, aby vláda vyvíjela trochu větší tlak na Izrael. Je nutné, aby Izrael jednou uznal nějaké skutečné území pro Palestinu. Demonstruji za mír a pokud uvidím nějaký antisemitský slogan, tak odcházím," řekla podle webu listu L´Express ke své účasti jedna Pařížanka.

Úřady předchozí protiizraelské demonstrace odmítly povolit, což podle komentářů vedlo ke zlosti a násilnostem ze strany levicových aktivistů. Dnešní shromáždění již úřední povolení získala. Vláda přitom opakovaně důrazně odsoudila veškeré projevy antisemitismu v zemi.

Vývoj izraelsko-palestinských vztahů je tradičně zvlášť sledovaný a citlivý ve Francii, kde žije největší muslimská menšina (3,5 až pět milionů osob) i židovská menšina (asi 500.000 osob) v Evropě.

Za poslední dva týdny bojů si izraelsko-palestinský konflikt vyžádal přes 670 obětí, z nichž více než 640 byli Palestinci. Rada OSN pro lidská práva dnes odhlasovala zahájení mezinárodního vyšetřování porušování lidských práv, ke kterému by mohlo docházet během izraelské ofenzivy v palestinském Pásmu Gazy.