"Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru," píše se ve společném prohlášení. Podle slovenského premiéra Fica se o této možnosti hovořilo už v minulosti, ke konkrétním řešením se ale nedospělo.

Uskutečnit by se mělo také společné cvičení pozemního personálu v obsluze vojenských letadel druhého státu. Česká armáda využívá pronajaté stíhačky Gripen. Slovensko má ruské stroje MiG-29, připravuje ale tendr na pronájem bitevníků.

Obě země také hodlají společně nakoupit radary a lehké ruční zbraně. "Promýšlíme a hovoříme o tom, jak bychom mohli společně postupovat v akvizicích, protože ta varianta se nabízí a byla by efektivnější pro obě země," řekl ČTK ministr obrany Martin Stropnický. Český ministr spolu se svým slovenským kolegou Martinem Glváčem podepsali protokol, na jehož základě by se v budoucnu mohla uskutečnit společná cvičení elitních útvarů české a slovenské armády.

Vlády ČR a Slovenska za důležité označily vybudování silničního spojení, které urychlí dopravu mezi oběma zeměmi. Prioritou se má stát nová rychlostní silnice ze slovenského Púchova do ČR, jakož i silniční propojení na severu Slovenska.

Z jednání také vyplývá, že Česko i Slovensko podporují rozvoj jaderné energie. "Vlády Slovenské a České republiky se shodly, že jaderná energetika bude i nadále sehrávat velmi důležitou úlohu při dosažení klimatických cílů," píše se v prohlášení ze schůzky obou kabinetů.

Podle Fica Česko i Slovensko pokládají některé cíle EU v oblasti ochrany ovzduší za příliš ambiciózní. Podobně se vyjádřil i Sobotka. "Česko i Slovensko jsou průmyslové země. Obě počítají i do budoucna s využíváním jaderné energie. Je pro nás velmi důležité, aby společná evropská energetická politika nevytvářela bariéry pro náš hospodářsky růst a konkurenceschopnost," dodal český premiér.

Ministerstva financí zase plánují výměnu zkušeností v daňové oblasti s cílem zlepšit výběr daní a předcházet daňovým únikům. Fico řekl, že obě strany se dohodly na vytvoření funkce česko-slovenského koordinátora pro boj proti daňovým únikům.

"Slovensko je země, která může poskytnout zkušenosti z této oblasti," uvedl slovenský premiér. Bratislava v posledním období například zpřísnila podmínky evidence tržeb podnikatelů v registračních pokladnách a zavedla účtenkovou loterii.

"Slovensko je pro nás inspirací v řadě témat, kde bychom potřebovali v České republice zlepšit boj s daňovými úniky, zejména pokud jde o otázku evidence tržeb a boj s podvody v oblasti daně z přidané hodnoty," poznamenal Sobotka.

Šéfové české a slovenské diplomacie Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák podepsali protokol o spolupráci mezi svými ministerstvy, který předpokládá vzájemné konzultace na různá témata včetně evropských otázek.

Tradici společných schůzek vlád odstartovaly státy bývalé federace v roce 2012, dnes se konalo v pořadí druhé jednání. Další schůzka, kterou bude hostit Česko, je naplánována na příští rok.