Novotný dnes krajským zastupitelům řekl, že souběh obou funkcí je výhodný pro řešení problémů Karlovarského kraje. "Mohu se setkávat se členy vlády. Kdybych tuto možnost neměl, musel bych se objednávat, jednat spíše s náměstky a vznikala by tím prodleva," řekl.

"Pokládám to za chybné a z pohledu voličů i členů ČSSD nepochopitelné rozhodnutí, které je v rozporu se snahou sociální demokracie omezit kumulaci placených veřejných funkcí," reagoval na rozhodnutí Novotného Sobotka. Věří ale, že Novotný svůj postoj ještě přehodnotí.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se vzdá poslaneckého mandátu, rozhodnutí Novotného respektuje. "Je to jeho osobní volba. Při rozhodování nejspíš vycházel i z podmínek Karlovarského kraje. Já jsem volil jinak a je to individuální rozhodnutí každého z nás," sdělil dnes ČTK Hašek.

"Svůj postoj k doporučujícímu usnesení ČSSD ohledně souběhu funkcí jsem vysvětlil dopisem všem členům ČSSD v kraji. Stále trvám na tom, že jde o usnesení, které je v rozporu se základními ústavními principy českého demokratického právního řádu, jako je rovnost nebo zákaz diskriminace. Současně toto usnesení nabádá k omezování mých ústavou zakotvených politických práv," tvrdí Novotný.

Jak řekl, nechce dopadnout jako trojice poslanců ODS, kteří byli stíháni za to, že mandát údajně vyměnili za jakousi formu politického úplatku.

Po oznámení Novotného, že ve funkcích zůstává, požádal o jeho odvolání z funkce hejtmana zastupitel Petr Šindelář (ODS). Návrh na zařazení bodu do jednání zastupitelstva ale nebyl přijat.

"Čekal jsem, že vy sám si o důvěru řeknete. Ale to se nestalo," řekl Šindelář. "Já vidím, že mi zastupitelstvo vyjádřilo důvěru tím, že odmítlo návrh na odvolání hejtmana," kontroval Novotný.

Opoziční zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA) Novotného vyzval, aby své rozhodnutí změnil. "Chci apelovat, abyste zrevidoval své rozhodnutí a soustředil se na jednu z funkcí a věnoval se plně jedné funkci. Setrvání na dvou funkcích je nešťastné," řekl.

Zastupitel a senátor Jan Horník (za STAN) dnes řekl, že on sám je v podobné situaci. "Všechno je to záležitost voličů. Mně ale vadí, že tady na plénu řešíme problém sociální demokracie," poznamenal.

Částečně to potvrdil Novotný. "Od začátku to byl souboj dvou mužů. Zatáhli do toho další lidi. Myslím, že to bylo zbytečné. Dvacet let to funguje, starostové jsou poslanci a senátory. Je to vyvolané něčím jiným a je to mediálně vděčné téma," řekl Novotný. Narážel tím zjevně na spory mezi předsedou ČSSD Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Haškem.

Jediné hlasování o hejtmanovi se tak týkalo jen toho, kdo nesouhlasí s kumulací funkcí. Nesouhlas vyjádřilo 11 zastupitelů ze 40 přítomných.

Z hejtmanů ČSSD se poslaneckého mandátu vzdal jihočeský Jiří Zimola a odchod ze Sněmovny ve středu oznámil jihomoravský hejtman Hašek. Hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek své rozhodnutí oznámí v pátek. Milan Chovanec se vzdal funkce plzeňského hejtmana, když stal se ministrem vnitra.