Poslední voják z kontingentu o 833 mužích překročil nedávno hranici, řekl velitel čadských jednotek v misi MISCA Souleyman Adam při slavnostním obřadu v jihočadském městě Sarh, které leží asi 100 kilometrů od hranice se Středoafrickou republikou. Přítomen byl i čadský premiér Kalzeubé Pahimi Deubet, který ocenil dobře zorganizovaný a disciplinovaný odsun.

Chudá Středoafrická republika zažívá už rok bezprecedentní krizi a vlnu násilí, která si vyžádala tisíce mrtvých a statisíce uprchlíků ve vlastní zemi.

Rada bezpečnosti OSN 10. dubna rozhodla o vytvoření nové mírové mise o síle asi 12.000 vojáků, která v této bývalé francouzské kolonii nahradí africkou misi MISCA a další zahraniční síly.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při nedávné návštěvě Prahy požádal, aby Česko nasadilo do mírové mise ve Středoafrické republice kromě vojáků dopravní vrtulníky i vojenskou polní nemocnici. Ministerstvo obrany ČR v úterý sdělilo, že Česko zřejmě nebude moci vyhovět těmto dvěma požadavkům. A to z důvodů finančních a organizačních. Uvažuje se ale o vyslání českého kontingentu o síle asi 250 vojáků.

Světová organizace má prý zajištěno pro tamní mírovou operaci zatím 6000 afrických vojáků, 2000 francouzských a 1000 z Evropské unie, takže potřebuje ještě zhruba dalších 3000 vojáků.