Na galavečeru vystoupí Lucie Bílá, Karel Gott, Hana Zagorová a další hvězdy české populární hudby. Novinkou je Cena za nejstahovanější skladbu na internetu, která bude udělena ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Naopak nebude udělena cena Skokan roku. Podle názoru odborníků už nevypovídala přesně o tom, co se na hudební scéně děje. Moderátorem přímého přenosu TV Nova bude Libor Bouček.

V průběžných výsledcích ankety se mezi deseti nejúspěšnějšími interprety objevila kapela Ortel spojovaná s krajní pravicí i Iveta Bartošová, která zemřela letos v dubnu. Vedle nich nechybějí vítězové hlavních kategorií loňského ročníku Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kryštof. V první desítce je i Tomáš Klus, který se loni po kauze s vyřazením rappera Řezníka z kategorie Hvězda internetu od soutěže distancoval.

V průběžném hlasování se v Českém slavíku (podle abecedy) objevili zpěvačky Monika Absolonová, Anna K., Iveta Bartošová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Gabriela Gunčíková, Marta Jandová, Aneta Langerová, Lucie Vondráčková a Hana Zagorová, zpěváci Ondřej Brzobohatý, Michal David, Vojtěch Dyk, Karel Gott, Michal Hrůza, Dalibor Janda, Petr Kolář, Tomáš Klus, Richard Krajčo a Xindl X a skupiny Argema, Čechomor, Divokej Bill, Chinaski, Kabát, Kryštof, Lucie, Mandrage, Olympic a Ortel.

Posledně jmenovaná skupina. která mimo jiné napsala hymnu Dělnické straně, vyvolává emoce. Dělnickou stranu v roce 2010 zakázal pro provázanost s neonacistickou scénou Nejvyšší správní soud v Brně. Pro své texty kritizující etnické a náboženské menšiny si kapela Ortel vysloužila nařčení z extremismu a pořadatelé jí proto často ruší koncerty.

Podle pravidel má pořadatel možnost z ankety skupinu, 'jejíž verbální nebo obrazové projevy mohou být v rozporu s právním řádem ČR nebo porušují zásady dobrých mravů či zásady elementární lidské slušnosti', vyřadit. Loni se tak stalo v případě rappera Martina Pohla, vystupujícího pod jménem Řezník.