Ludvíkovo křídlo vzniklo na začátku 16. století, bylo přistavěné ke Starému královskému paláci. Vybíhá od něj kolmo na parkán a je jediným neomítnutým hradním palácem. Uvnitř je pozdně gotické točité schodiště a několik původně obytných místností.

Restaurovat se má celý plášť tohoto středověkého paláce. "Jedná se o veškeré plošné, plastické, uměleckořemeslné prvky fasád z kamene, cihel, omítky, včetně oplechování a zámečnických prvků. Dále o dílčí sanační zásahy do krovu a střechy. Součástí oprav jsou i repase oken a dveří včetně mříží," píše se v dokumentu.

V Ludvíkově křídle sídlila takzvaná Česká kancelář. V její druhé místnosti bylo v roce 1618 zahájeno České stavovské povstání, když byli z okna do hradního příkopu vyhozeni dva místodržící s písařem.

Oprava Ludvíkova křídla je jednou ze čtyř letošních velkých oprav. Zrekonstruují se vnější fasády od Jeleního příkopu, Jízdárna na Pohořelci a investovat se bude i do katedrály svatého Víta. Celkem jsou pro letošek naplánovány opravy asi za 292 milionů korun. Pražský hrad je nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě. Loni na něj zavítalo 1,7 milionu lidí.