Hudební nástroj na České muzeum hudby, jehož zřizovatelem je Národní muzeum, bezúplatně převedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho pracoviště v Táboře ho získalo na základě rozhodnutí tamního okresního soudu jako pozůstalost po člověku, který neměl žádného dědice. Ministerstvo kultury, pod které Národní muzeum jako příspěvková organizace spadá, převod doporučilo.

Nástroj je cenný rovněž tím, že není nijak výrazně poškozen. "Podle odborného posudku znalce je klavír ve velmi dobrém stavu, kompletní a bez zjevných poškození, s nepopraskanou rezonanční deskou, bez závažných poškození skříně a je opatřen vídeňskou mechanikou," uvedl úřad v tiskové zprávě. Nástroj nyní čeká zrestaurování a pak umístěn ve sbírkách Českého muzea hudby v pražské Karmelitské ulici.

Společnost Petrof, která dodává nástroje do desítek zemí, dnes navštíví prezident Miloš Zeman. Firma ročně prodává na 1500 pianin a klavírů asi do 60 zemí. Její roční tržby se pohybují kolem 220 milionů korun a pracuje zde asi 220 lidí. Firmu založil v roce 1864 Antonín Petrof. Podnik pořád zůstává rodinným, protože většinovou majitelkou firmy je Zuzana Ceralová Petrofová.

kab mal