"Stálá expozice sochařství a malířství Chomutovska a Kadaňska z období 1350-1590, umístěná ve výstavních prostorách muzea na chomutovské radnici, se dočkala po více než třiceti letech zásadní změny," uvedla Löblová. Nové architektonické řešení od autora výstavních expozic Pavla Kolíbala zahrnuje nové osvětlení, výstavní mobiliář, uspořádání expozice a řadu nových textů a doplňujících informací.

"Nová instalace je nadto obohacena o dva významné exponáty - madonu z Březence z poloviny 14. století, která představuje nejstarší dochovanou gotickou dřevořezbu severozápadních Čech, a pozdně gotickou madonu z Vilémova z první třetiny 16. století," dodala Löblová. K velkým výstavním sálům přibyla také menší místnost s renesančními sochami a malbami.

Druhá dnes zahájená výstava představuje život a dílo člověka, který se na budování chomutovských sbírek starého umění podílel. Krátkodobá výstava Josef Opitz 1890 - 1963 si dala za cíl představit tuto osobnost nejen jako významného vědce v oboru dějin umění, ale také jako umělce a člověka se složitým životním osudem. Pražský rodák se ve 20. a 30. letech minulého století zapojil do výzkumu středověkého, renesančního a barokního umění severozápadních Čech.

"Jím uspořádávaná výstava gotického umění severozápadních Čech v roce 1928, která proběhla v Chomutově a v Mostě, představuje dodnes špičku mezi velkými výstavními projekty středověkého umění v Čechách," vysvětlila kurátorka. K regionu ho vázal i původ jeho ženy Elsy, která se narodila v Kadani. Výstava zachycuje i poválečné osudy Opitze v Německu a připomíná 50. výročí jeho smrti.

"Návštěvníci se mohou těšit na velké množství originálních ukázek Opitzovy umělecké činnosti, doklady jeho vědecké práce, množství textových a obrazových materiálů, ale také řadu osobních předmětů z jeho pozůstalosti," dodala Löblová. Opizte připomene i dvoudenní mezinárodní vědecká konference.