Areál je zatím zakonzervovaný. Před jeho otevřením budou nutné technické úpravy, zřejmě nebudou rozsáhlé. "Dělali jsme v něm jen udržovací práce. Kolik vězňů by v něm mohlo být umístěno a kolik zaměstnanců by v tomto zařízení mohlo najít práci, to teprve budeme zjišťovat," uvedla mluvčí.

Vedení Vězeňské služby ČR původně předpokládalo, že provoz v Poštorné zahájí v polovině roku 2013. Počítalo s tím, že by ve věznici mohlo být umístěno až 200 vězňů a práci by v ní mohlo najít asi 60 lidí, především dozorců a vychovatelů.

V lednu 2013 ale tehdejší prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii a věznice se téměř vyprázdnily. Po dvou letech se jejich naplněnost blíží situaci před vyhlášením prezidentské milosti. Věznice v Břeclavi má 191 míst, nyní je v ní 183 vězňů, přičemž po amnestii to bylo 144 lidí.

Společně s Poštornou chce vězeňská služba otevřít nová vězeňská zařízení i ve Velkých Přílepech u Prahy a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Areál v Poštorné je komplex vězeňského typu nedaleko hranic se Slovenskem i Rakouskem.