Greste, kanadsko-egyptský Šéf káhirské redakce Al-Džazíry Mohamed Fadel Fahmy a egyptský produkční Báhir Muhammad byli před rokem odsouzeni k sedmi až deseti letům vězení za údajnou propagaci nyní zakázané islamistické strany Muslimské bratrstvo a za šíření nepravdivých zpráv o Egyptě.

Proces s novináři v Egyptě se stal terčem kritiky po celém světě kvůli nerespektování svobody slova. Ochránci lidských práv upozorňují na to, že od předloňského července, kdy tehdejší šéf armády Abdal Fattáh Sísí svrhnul prezidenta Mursího, represí v Egyptě přibývá. Pád Mursího vedl ke zhoršení vztahů mezi Egyptem a Katarem, který Muslimské bratrstvo podporoval. V poslední době se ale napětí mezi oběma zeměmi uvolňuje.

"Nyní, když he Peter v zásadě nevinný muž, není už odsouzeným, otvírá to určitý prostor k posunu a jemu (Sísímu) zakročit... a deportovat ho," řekl Gresteho bratr Andrew novinářům v australském Brisbane.

Sísí přitom už v listopadu řekl, že by se přiklonil ke Gresteho deportaci, kdyby byl už v době zatčení novinářů v prosinci 2013 u moci.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová řekla, že od zatčení novinářů se změnila egyptská legislativa. "Peter Greste, jeho rodina a tým právníků mají více způsobů, více možností, jak postupovat," řekla ministryně.