Firma musí podle dnešního rozhodnutí zaplatit veškeré náklady na soudní řízení. Celkově je to zhruba 1,7 milionu korun. Soud tak změnil předchozí verdikt okresního soudu, který přiznal firmě nárok na vrácení kupní ceny 19,5 milionu korun.

Spor mezi městem a PK Real sahá do roku 1994, kdy mezi sebou podepsaly kupní smlouvu na rozestavěné centrum za 40 milionů korun. Firma ale zaplatila jen polovinu kupní ceny. Město se proto o vlastnictví sektorového centra soudilo. Krajský soud v roce 2008 rozhodnul, že tehdy už ruina patří městu. Radnice ji poté nechala zbourat a na jejím místě vybudovala hřiště.

PK Real se posléze obrátila na soud, aby se domohla vrácení části kupní ceny. Na účet města společnost v roce 1994 složila 19,5 milionu korun. Zatímco okresní soud shledal žalobu jako odůvodněnou, krajský soud ji zamítl. Podle dnešního verdiktu byla kupní smlouva neplatná. Společnost tak měla vrátit městu stavbu, a to v takovém stavu, jaký byl před prodejem, a radnice zaplacenou částku.

Mezitím však klesla odhadní cena nemovitosti o mnohem víc peněz, než kolik společnost zaplatila městu. Jednatel společnosti Václav Polák s rozhodnutím nesouhlasí. "Zavinění znehodnocení nebylo výsledkem nečinnosti firmy PK Real, proto se budeme dovolávat," řekl novinářům Polák.

Za devastaci objektu, v němž později přespávali bezdomovci, může podle Poláka město. "My jsme pozemky a rozestavěnou stavbu hlídali od roku 1994 do konce léta 1995, kdy byla podepsána dohoda o zpětném převodu," vysvětlil Polák. Odhadní cena nemovitosti i s pozemkem byla v roce 1993 podle znalců zhruba 87,5 milionu korun, znehodnocení k roku 2005 činilo přes 60 milionů korun.

Náměstek primátora Martin Mata (ANO) při komentování verdiktu poukázal na možnost mimořádného opravného prostředku, tedy dovolání. "Pokud to pro statutární město Ústí nad Labem nakonec dopadne dobře, bude to úleva pro rozpočet města, který je již tak dost zatížen," uvedl Mata.

fir jpt