Za pokus o vraždu původně hrozil muži podle soudce až výjimečný trest. "Chybí důkazy proti obžalovanému. Je zde důvodné podezření, jsou zajištěny jeho pachové stopy. Jde však o nepřímý důkaz. Musel by existovat řetězec důkazů," uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Podotkl však, že obžaloba byla podána důvodně. Muž během vyšetřování nevypovídal a hájit se začal až u hlavního líčení. Tam také objasnil, proč se u domu přepadeného později vyskytoval. Soudce také poukázal na to, že v době přepadení prodal obžalovaný nemovitost a nebyl ve finanční tísni. "Byl sice v minulosti trestán pro majetkovou trestnou činnost, nikdy tam však nebylo užito násilí," doplnil soudce.

Soud muže zprostil zároveň i z vloupání do rodinného domu v Kokorách na Přerovsku i z toho, že se vrátil na první místo činu v Přerově téměř po roce pro vkladní knížky. Frieber v tomto případě uvedl, že se na místě skutečně pohyboval, měl tam prý schůzku s člověkem kvůli zakázce. "Myslel jsem, že tam bydlí. Nepřišel, naštvaně jsem hodil do okna několik kamenů," uvedl Frieber.

Přepadení seniora se odehrálo v lednu 2012. Lupiči se podle žalobkyně Michaely Šokové dostali do domu přes vypáčené dveře, spícího majitele strhli z postele a hlavou mu tloukli o zem. V obývacím pokoji ho přivázali páskou ke křeslu a začali hledat po domě peníze. Když nic nenašli, přinesli šálu, omotali ji seniorovi kolem krku a začali ho škrtit. Poté našli 40.000 korun, šálu mu strčili do úst jako roubík a odešli. Vypnuli proud a muže nechali v mrazivém počasí přivázaného ke křeslu.

Zachránila ho sociální pracovnice, která mu nesla oběd. Když neotvíral, zalarmovala rodinu, která ho našla ve zbídačeném stavu. Senior skončil v nemocnici, domů už se nikdy nevrátil.