Okresní soud se případem zabýval podruhé. Letos v březnu Krula rovněž potrestal dvěma lety vězení s tříletým podmíněným odkladem. Odvolací krajský soud ale odsuzující verdikt nad porodníkem zrušil a případ s požadavkem na doplnění důkazů vrátil k prvoinstančnímu soudu. Případ se stal v 1. srpna 2011 v porodnici Česko-německé horské nemocnice Krkonoše.

Krul podle soudkyně Marcely Horváthové před porodem špatně odhadl váhu novorozence a místo císařského řezu nesprávně zvolil spontánní porod. Jeho hlavní pochybení podle soudu spočívalo v tom, že před porodem ke zjištění váhy plodu nepoužil ultrazvuk. Spontánní porod se kvůli velikosti plodu, který měl 5,16 kilogramu, nedařil. Nakonec lékaři nezbylo než spolu s dalším lékařem plod vytáhnout násilně. Dítě při porodu zemřelo.

Krul, který v té době byl zaměstnancem nemocnice, u soudu tvrdil, že plod měl abnormálně zvětšené břicho, v kterém měl litr vody. Ani při císařském řezu by se podle něj porod nedařil. "Paní přišla k porodu s kontrakcemi, hlavička postupovala, šlo to normálně. Ultrazvuk byl zbytečný," řekl Krul ČTK. U soudů se hájil mimo jiné tím, že díky své devětapadesátileté praxi měl dostatek zkušeností na to, aby odhadl, kdy vést porod klasicky a kdy přistoupit k císařskému řezu.

U soudu dnes vystoupil znalec Petr Janků z brněnské fakultní nemocnice, který zpracoval posudek na žádost obhajoby. "Došlo k raritní komplikaci, která vedla k poškození a smrti novorozence. Komplikace nebyla zaviněna ošetřujícím personálem, plod byl abnormálně veliký," uvedl. K ultrazvuku řekl, že výsledky při tak velkém plodu mohou být zkreslené až o kilogram.

Naproti tomu znalec obžaloby Jaroslav Živný z Všeobecné fakultní nemocnice Praha zdůraznil nepoužití ultrazvuku. "Kdyby bylo vyšetření ultrazvukem provedeno, mohlo mít děťátko šanci. Postup lege artis je využít všechny dostupné metody (vyšetření)," řekl. Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že kdyby Krul použil ultrazvuk, zvolil císařský řez a porod přesto skončil úmrtím, nebylo by mu úmrtí dítěte možno klást za vinu. Státní zástupce Petr Bártl poukázal i na to, že Krul neprovedl ultrazvuk v situaci, kdy rodička měla váhový přírůstek 27 kilogramů.

Případného odškodnění se poškození mohou podle soudu domáhat po nemocnici v občanskoprávním řízení.

Policie vyšetřovala ve vrchlabské nemocnici i úmrtí novorozence z loňského jara a úmrtí pacienta Jiřího Jandourka loni v červenci. Mluvčí krajské policie Ivana Ježková v srpnu ČTK řekla, že ani v jednom z těchto případů nebyla prokázána trestní odpovědnost konkrétní osoby. Policie ale pojala podezření, že v obou případech mohlo být nestandardně manipulováno se zdravotnickou dokumentací. Věc proto policie předala lékařské komoře.

Vrchlabské nemocnici šéfuje senátor Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPOZ), který dosavadní vyšetřování označuje za účelová.

Zdeněk Rychtera dr