Manažeři podle obžaloby slibovali klientům investování do výhodných projektů, které ale nakonec nerealizovali. Údajně vylákali ze zhruba 400 lidí přes 100 milionů korun. Jako první vypovídal zakladatel BAI Tomeček, ostatní budou následovat v příštích dnech.

Tomeček uvedl, že firma založená v roce 2007 byla dobře rozjetá a měla silné obchodní partnery. "Účelem bylo shromaždování projektů od externích podnikatelů a jejich následná realizace" dodal. Další aktivitou byl podle něj model, který funguje běžně v zahraničí - soukromým osobám se nabízejí na základě smlouvy o půjčce účast na projektech a investované peníze se zúročí.

Později se ale prý dostal do konfliktu s podnikatelem, který mu pomáhal firmu založit. Do společnosti údajně přivedl další poradkyni, která ale časem chtěla zvyšovat svůj vliv, s čímž Tomeček nesouhlasil. Nakonec prý za jeho zády proběhla valná hromada, na které přišel o vliv na společnost. Zároveň mu prý jeho společník vyhrožoval a posílal na něj svou ochranku. "Neměl jsem přístup do BAI, hrozilo mi fyzické napadení, bylo mi vyhrožováno," dodal.

Podle obžaloby manažeři používali peníze vybrané od klientů na nalákání dalších lidí nebo na výplatu úroků, aby společnost udrželi co nejdéle v chodu. Značná část klientů byli senioři, kteří přišli o své veškeré úspory. Investice se pohybovaly od několika tisíc až k milionovým částkám. Na podezřelé aktivity firmy v minulosti opakovaně upozorňovala Česká národní banka.

Podle dřívějších informací médií firma nabízela šanci zbohatnout na investicích do zelené výroby energie nebo do produkce krevních vaků v Bulharsku. Tvrdila, že má patenty, které ale neexistovaly. Obvinění údajně rozdělovali svým zaměstnancům úkoly, a vytvářeli tak dojem, že chtějí některý z projektů realizovat. Ve skutečnosti ale žádný neprovedli. Společnost oficiálně ukončila činnost v létě roku 2010.