Čtvrté kolo výběrového řízení bylo ukončeno tento týden. "Nabídka žádná předložena nebyla. Bude vypsáno nové kolo výběrového řízení a cena semináře bude činit devět milionů korun. Termín vyhlášení kola ještě není znám," řekla ČTK mluvčí vězeňské služby Hana Löffelmannová.

Bývalý kněžský seminář je na prodej od ledna. Původně byl nabízen za minimální cenu 16 milionů korun, kvůli nezájmu cena postupně klesala až na 10,19 milionu korun ve čtvrtém kole výběrového řízení. Počet kol, ve kterém se objekty mohou nabízet, není podle vězeňské služby předepsaný. Starostka Vidnavy Eva Pavličiková se obává toho, že se areál prodat nepodaří. "Byla bych ráda, kdyby to někdo koupil a zřídil tam například nějaký stacionář či zařízení pro rodiny s dětmi, ale moc tomu nevěřím. Je to obrovský kolos a je potřeba do areálu velké investice," řekla dnes starostka ČTK.

Rozsáhlý areál v severním cípu Olomouckého kraje je prodáván jako nepotřebný majetek. Plány na vznik věznice a detenčního ústavu, do kterého se umisťují sexuologicky nemocní pachatelé vážných úmyslných trestných činů, ztroskotaly. Důvodem byla nákladná rekonstrukce i loňská amnestie, na jejímž základě tuzemské věznice opustilo kolem 6500 vězňů.

Kvůli údajně nevýhodnému nákupu bývalého semináře byl stíhán bývalý šéf vězeňské služby Luděk Kula a František Steiner, někdejší náměstek ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), za jehož éry byl objekt zakoupen. Podle policistů údajně věděli, že objekt bývalého semináře je naprosto nevhodný pro detenční ústav. Žalobce však podle Práva jejich stíhání zrušil.

Vidnavský kněžský seminář byl založen na konci 19. století. Během druhé světové války tam byli uvězněni polští, francouzští či angličtí zajatci. Zřízen v něm byl i lazaret. Později objekt sloužil také jako dětská ozdravovna.