Zábradlí v posledním případě zmizelo na silničním mostě ze Štěpánova do Chomoutova vedoucím nad železničním koridorem na trati Olomouc - Praha. "Neznámý pachatel odcizil 43 kovových polí mostového zábradlí o celkové váze 1720 kilogramů. Škoda byla vyčíslena na 86.000 korun," uvedla policejní mluvčí Štrbáková. Pachateli podle ní hrozí až pět let vězení.

V polovině července neznámý zloděj ukradl z mostu přes železniční trať v Mohelnici na Šumpersku stovku svodidel. Na přelomu června a července neznámý zloděj ukradl ze čtyř mostů přes rychlostní komunikaci R35 na Olomoucku minimálně 200 kovových výplní ze zábradlí. Škoda byla vyčíslena zhruba na 400.000 korun. Policisté nevylučují, že případy mohou spolu souviset. "Případné souvislosti vyšetřujeme," dodala Štrbáková.

Před dvěma lety zloděj ukradl několik tun nových kovových svodidel, které byly původně určeny jako bezpečnostní prvek na komunikaci R46. Pachatele policisté dopadli. Olomoučtí inspektoři České inspekce životního prostředí za to letos v březnu uložili pokutu 200.000 korun provozovateli sběrny na Prostějovsku, který kradená svodidla vykoupil. Škodu na majetku tehdy policisté odhadli na 400.000 korun.

ftv jpt