Zeronik se soudního jednání do propuštění z vazby nechce účastnit. Předpokládá, že se na svobodu dostane v červenci. Vyšetřování se týká údajného uplácení v souvislosti s rekonstrukcí kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany, v níž býval Zeronik jednatelem. Policie obvinila osm lidí, z toho šest stíhá vazebně.

V kauze projednávané před soudem se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006, kdy byl Krenk náměstkem primátora a zároveň předsedou představenstva SAJ a Zeronik tajemníkem. Některé směny ale nakonec podepsal Kittner, který Krenka v čela SAJ vystřídal v roce 2006. Město v posuzovaných případech nejprve převedlo své pozemky na svoji akciovou společnost a SAJ je následně podle obžaloby nevýhodně směnil nebo prodal. Podle státního zástupce způsobili škodu 13 milionů korun, město a SAJ dohromady vymáhají dokonce 23 milionů. Kittnerovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, dalším dvěma obžalovaným až 12 let.

Vynesení rozsudku se očekávalo v pátek, předseda senátu Petr Neumann dnes ale upozornil na to, že kvůli problémům s předvoláváním svědků verdikt tento týden nezazní. Dnes vypovídal zastupitel za ČSSD František Hruša. Na směnách magistrátu s jeho akciovou společností neviděl nic špatného. "Byl to v podstatě převod mezi městem a městem," uvedl Hruša. O dalších záměrech SAJ s převedeným majetkem nevěděl. Totéž uvedla i tehdejší zastupitelka Ivanka Kolomá, které se ale už tehdy zdály některé převody z města na SAJ nevýhodné. Majetkoprávní operace spojené s rozvojem areálu na Ještědu navíc považovala za nesystémové a nelogické. Směny před zastupiteli podle Kolomé obhajoval Krenk.

Znalecké posudky pozemků a nemovitostí, které SAJ použil pro směnu, tehdy pro společnost vypracovával Jaroslav Svoboda. U soudu dnes řekl, že nevycházel z tržních cen, neboť šlo o posudky pro daňové účely, kdy musel vycházet z cenových předpisů daných zákonem.

Ve čtvrtek budou před soudem vypovídat tehdejší šéf organizačního výboru lyžařského MS 2009 v Liberci Roman Kumpošt a zastupitelka za ODS Naděžda Jozífková.