Noonan poděkoval Evropské unii za to, že Irsku umožnila předčasné splacení krizového úvěru. Irský krok musely schvalovat ostatní členské země, uvedla agentura AP.

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo před čtyřmi lety od EU a MMF slíbeno celkem 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Po letech úsporných opatření země právě před rokem mezinárodní záchranný program ukončila jako první ze zemí eurozóny postižených dluhovou krizí a vrátila se na kapitálové trhy.

Zatímco z úvěrů od MMF Irsko platí průměrný úrok pět procent, na trzích si nyní půjčuje mnohem levněji. Noonan uvedl, že předčasné splacení úvěru ušetří zemi na úrocích 750 milionů eur. Dnešní splátka představuje dvě pětiny irských závazků u fondu a počátkem příštího roku Irsko plánuje splatit dalších devět miliard eur.

Irská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí prudce zrychlila svůj meziroční růst na 7,7 procenta a vrátila se k tempům minulého desetiletí. Vláda čeká, že po dvou letech stagnace letos ekonomika vzroste o 4,5 procenta.