Poslanec Martin Kolovratník (ANO) upozornil na případný střet zájmů u Vodochodského. "Mám podezření, že tento pán porušuje zákon o Českém rozhlasu," uvedl poslanec. V rozporu s jeho členstvím v rozhlasové radě je podle Kolovratníka zejména působení pro soukromá média, především moderování pořadu na Frekvenci 1, která je konkurencí Českého rozhlasu. Vodochodský je podle Kolovratníka rovněž v zastupitelstvu Hradce Králové a kraje, což je podle něj také v rozporu se zákonem.

Vodochodský ČTK sdělil, že ve svém případě střet zájmů nevidí. "Je to nesmysl," uvedl radní, podle kterého se okruh jeho aktivit od jeho kandidatury do rady nijak nezměnil. Moderování v rádiu podle něj nepředstavuje mediální podnikání, jak o něm mluví zákon, neboť on není nijak spojen s vlastnictvím firmy. "To by v radě pomalu nemohl sedět vůbec nikdo," poukázal na pracovní angažmá dalších členů. Problém nevidí ani v působení v zastupitelstvu, protože není takzvaným uvolněným členem, který za svou práci pobírá odměnu. K této otázce má Vodochodský k dispozici vlastní právní analýzu.

Podobné připomínky mají poslanci k člence RRTV Kasalové, zejména kvůli jejímu podnikání v médiích a práci pro ministerstvo vnitra. Poslanec Vladimír Koníček, který s návrhem přišel, poznamenal, že vychází z informací médií. Členové obou rad budou pozvání na příští zasedání volebního výboru, aby se k těmto informacím mohli vyjádřit. Vyjádření Kasalové ČTK shání.

Poslanci v rozpravě připustili, že o podnikání obou osob se mluvilo již při jejich letošním dosazení do kontrolních orgánů. Radní ale podle poslanců při svém zvolení deklarovali, že se jednání, které je v rozporu se zákonem, zdrží. Poslanci chtějí svá podezření prověřit, doporučení Sněmovně k případnému odvolání by mohlo podle Kolovratníka přijít až na základě usnesení výboru.

Sněmovní volební výbor se dnes rovněž zabýval způsobem odměňování generálního ředitele ČT Dvořáka. Předseda výboru Martin Komárek (ANO) upozornil, že poslanci nechtějí hodnotit úroveň ČT, to jim prý nepřísluší. V debatě ale upozornil na výši Dvořákova platu. "Jestliže plat generálního ředitele ČT s odměnami výrazně převyšuje premiéra a plat ministra je proti němu naprosto žebrácký, je to otázka," upozornil Komárek s tím, že veřejnost to oprávněně sleduje.

Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič uvedl, že o výši platu lze debatovat, připomněl ale, že v poslední době se zásadně nezměnila. V diskusi zmínil situaci v Británii, kde je rozdíl platu šéfa BBC a tamního premiéra pětinásobný.

Volební výbor se tématu odměňování šéfa ČT začal věnovat na základě doručené stížnosti. Již v úvodu rozpravy ale formulaci této stížnosti odmítl a dále se jí nevěnoval. Vystoupení předsedy rady ČT poslanci vzali na vědomí.