Piloti vstoupí do stávky v pátek v 06:00 SELČ a protestní akce potrvá do 12:00 SELČ. Během stávky bude zrušena většina letů Germanwings z německých letišť. Aerolinky dnes odpoledne zveřejnily náhradní letový řád, podle něhož se neuskuteční 116 ze 164 plánovaných letů, odpadne tedy zhruba 70 procent všech spojů v daném časovém období.

Protest se ale podle zveřejněného letového řádu nedotkne letů Germanwings mezi Německem a Českem. Spoje v 07:10 SELČ z Düsseldorfu do Prahy, v 09:00 SELČ opačným směrem a v 10:50 SELČ z Hamburku do Prahy by měly letět podle plánu.

Stávka se koná kvůli vleklému sporu mezi piloty a vedením Lufthansy o program předčasných odchodů do důchodu. Podle dosavadních podmínek mohou piloti odejít do penze v 55 letech a společnost jim až do dosažení věku, kdy začnou dostávat starobní důchod od státu, vyplácí 60 procent platu. Lufthansa nyní chce tento program omezit, což zdůvodňuje tím, že si na vysoce konkurenčním trhu nemůže dovolit předčasné důchody vyplácet. Odbory se snaží důchodový program zachovat při současných podmínkách.

Dnes krátce před polednem zasedly Lufthansa a odbory k jednacímu stolu ve snaze stávku na poslední chvíli odvrátit. Zhruba po dvou hodinách oznámili zástupci Lufthansy neúspěch. "Jsme velmi zklamaní, že nedokážeme tuto stávku odvrátit. Vznikl dojem, že pro VC už byla stávka hotovou věcí," řekla agentuře DPA Bettina Volkensová z představenstva Lufthansy.

"Rozhovory byly bezvýsledné. Nadále tedy platí protestní akce, kterou jsme na pátek vyhlásili," potvrdil krach jednání mluvčí VC Jörg Handwerg. Podle něj není vyloučeno, že odbory v následujících dnech vyhlásí další podobné protesty.

Podle Handwerga sice bude stávka znamenat pro pasažéry komplikace, odboráři jsou však přesvědčeni, že nechali cestujícím dost času na to, aby se na protest připravili. "Šestihodinová stávka zcela jistě nebude znamenat odvolání všech pátečních letů," uvedl Handwerg. Cestující navíc podle něj stále ještě mají možnost let zrušit a využít místo něj vlakové nebo autobusové spojení.

VC zastupuje zhruba 5400 pilotů létajících pro aerolinky Lufthansa, German Wings a Lufthansa Cargo. Odborový svaz už kvůli sporu o důchodový program v dubnu uspořádal třídenní stávku, která postihla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Stávka tehdy postihla 425.000 cestujících, zrušeno bylo 3800 letů. Lufthanse způsobila stávka škody v řádu desítek milionů eur.