Zuřivá válka tabletů začíná, rozdrtí konkurence iPad od Apple? Firmy Asus i Lenovo jdou na věc po svém - uvádějí rozkládací notebooky, jejichž dotykový display se dá po odejmutí používat jako přenosný tablet.

Ne, to se neulomila obrazovka, to je tablet

Hračka od Asusu nese název Eee Pad a bude se vyrábět ve dvou verzích: Transformer a Slider. Transformer na první pohled vypadá jako běžný netbook s úhlopříčkou 25 cm, ale jeho klávesnicovou část lze úplně oddělit a nosit s sebou pouze dotykový tablet.

„Ceníme si firem jako je Apple za jejich úžasnou inovaci, ale svým zákazníkům nabízí moc málo na výběr. Různí zákaznici mají různé potřeby. A nejlepším způsobem, jak jim vyhovět, je poskytnout možnost výběru,“ řekl šéf Asusu Jonney Shih.

Šéf Asusu Jonney Shih představuje Transformera. Ne, opravdu omylem neulomil obrazovku
Autor: Reuters

Model Slider funguje podobně jako „šoupací“ mobil, jeho klávesnice je tedy výsuvná. Na klávesnici může celé zařízení i stát a připomíná pak netbook. Obě zařízení běží na operačním systému Android a dokáží přehrávat videa v HD. Výdrž baterie má být údajně až 16 hodin.

Cena Transformeru se bude pohybovat v rozmezí od 399$ do 699$ (tedy cca 7500 – 13.100 Kč) v závislosti na další konfiguraci zařízení. Ve Spojených státech se začne prodávat v dubnu, do Evropy dorazí později v roce 2011. Slider se začne prodávat v květnu v USA a jeho cena se bude pohybovat od 499$ do 799$ (cca 9400 - 15.000 Kč).

Jednou výkonný notebook, podruhé přenosný tablet. Jen cena trošku odrazuje.
Autor: profimedia.cz
Jednou notebook se "sedmičkami", podruhé andriodový tablet

V Lenovo vsadili na podobný koncept rozebratelného notebooku a představili ho již minulý rok. Letos však doznal několika málo změn. Jmenuje se IdeaPad U1 Hybrid a zajímavostí je, že běží na dvou operačních systémech a má i dva různé procesory.

V režimu notebooku se pohybujete v prostředí Windows 7 a pokud oddělíte obrazovku, dostáváte do ruky androidový tablet. Loňská verze počítala s jiným (vlastním) operačním systémem pro tablet. Předpokládaná cena však mírně šokuje. Cena samotného tabletu má být 520$ (cca 9800 Kč) za a 1300$ (cca 25.000 Kč) má stát jen PC část - tedy notebook bez obrazovky.

Fotogalerie
9 fotografií

 

Myš bez tlačítek: Ovládá se jen pohyby prstů

Myš bez tlačítek od Microsoftu se má začít v Česku prodávat od června.
Autor: Microsoft
Myš patří společně s klávesnicí k nepostradatelnému příslušenství, které slouží ke každodennímu používání počítače. K ovládání myší patří i typické klikání na tlačítka, kterými se spouští programy nebo okna internetového prohlížeče. Tlačítka na myši však v budoucnu nebudou potřeba. Microsoft představil myš Touch Mouse, která nemá jediné tlačítko a ovládáte se jen dotykovými gesty!

Myš je vytvořená pro poslední verzi počítačového operačního systému Windows 7. Ovládá se tradičně prsty, ale samotná ovládací metoda již tak tradiční není. Počítač se s myší ovládá pohyby prstů po jejím povrchu. Budete-li se chtít si prohlédnout internetové stránky, jednoduše poklepete na myš, otevřete internetový prohlížeč a stránky si celé prohlédnete přejížděním prstem nahoru a dolů. Myš reaguje na klasické poklepání a je schopná rozeznat tři prsty najednou. Podle počtu používaných prstů myš rozezná, které funkce chcete používat.

Myš Microsoft Touch Mouse je bezdrátová a na českém trhu by se měla objevit letos v červnu. Její odhadovaná cena je 1990 Kč.

Druhy akcí podle počtu prstů

Jeden prst: S ním lze vykonávat všechny funkce, na které jste zvyklí u své současné myši – vedle klasického kliknutí také rolování (projíždění nahoru a dolů) v dokumentech, pohyb do stran nebo načtení předchozí stránky v internetovém prohlížeči.

Dva prsty: Starají o zvětšování nebo zmenšování oken, jejich přemisťování a spouštění.

Tři prsty: Slouží k orientaci na pracovní ploše a jejímu zobrazování.