Nefunkčnost budíku trvala pouze přes víkend. Od pondělí budík funguje normálně, což jsme sami v redakci ozkoušeli. Avšak někteří uživatelé v Asii hlásili poruchu na budíku i v pondělí. "Můj budík na iPhonu zase nefunguje. Přišel čas vyhrabat starý klasický budík," napsala podle agentury Reuters na Twitteru uživatelka s přezdívkou Sueannlove.

Přesto kvůli této záležitosti tisíce rozzuřených lidí po celém světě v sobotu a v neděli přišly pozdě do práce, zmeškaly letadla nebo vlaky. Porucha se podle všeho týkala pouze funkce jednorázového budíku. Při nastavení opakování bylo vše v pořádku.

Žluté skvrny a ta anténa...

Není to ale první zádrhel spojený s novými iPhony. Budík špatně fungoval i při přechodu z letního na zimní čas – zvonil o hodinu později! Ihned po startu prodeje telefonu v červnu 2010 začaly internet plnit zprávy o podivných žlutých skvrnách na displeji. Byl to však vcelku planý poplach a skvrny časem zmizely.

Co trápí iPhone 4 nejvíce, je anténa a ztráta signálu. Pomiňme veškeré testy, že pokud telefon držíte v ruce „mizí vám čárky“ u síly signálu. „Tak jednou do týdne se mi stane, že telefon během hovoru prostě vypadne a to ho nemusím mít ani v ruce. Stává se to i při volání v autě přes handsfree,“ řekl Blesk.cz majitel iPhonu 4 Filip.

Špatný příjem signálu sítě nám potvrdil i servisní technik z firmy iPhoneDoktor. „Je pravda, že iPhony obecně, například oproti Nokiím, mají špatný příjem. Částečně to vyřeší kryt telefonu, který zamezí styku například s rukou. Na druhou stranu sám mám zkušenosti, že když volám kolegovi s iPhonem, tak se mi občas ztrácí.“ Technik poté přidává i vlastní zkušenost s opravou iPhonů: "Ze začátku, když si lidé vozili iPhone 4 z Ameriky, tak nám sem často chodili s vadným mikrofonem. Problém časem vymizel."

783319:gallery:true:trueZamrzlá závěrka foťáku

Bez závady není ani 5Mpx fotoaparát, mnozí lidé si stěžují, že jim při focení „zamrzne“ závěrka objektivu na displeji. „Tohle se stalo mému manželovi. Telefon několikrát restartoval a nic. Pak nechal telefon vypnutý asi deset minut a závěrka se otevřela,“ popsala na internetu své zkušenosti s iPhonem 4 uživatelka Kristin. A mnozí další se k ní přidávají. „Vyzkoušel jsem stejný postup a pořád to nefunguje, snad chybu brzy opraví,“ psal uživatel Nery5.

U takovéto závady se technici z firmy Macwell shodují na tom, že jsou možné dvě příčiny problému. „Buďto je to špatná čočka foťáku, která se nespojí s aplikací, nebo chyba softwaru, kdy telefon fotku sejme, ale poté ji z nějakého důvodu nedokáže uložit do cíleného adresáře a zasekne se,“ řekl nám Vladimír Kesl.

A co dále majitelům iPhonu na něm vadí, i když to nejsou v podstatě závady? „Je toho spousta, na všechno si nevzpomenu. Neběží flash aplikace, nejdou posílat vizitky na jiný typ telefonu nebo nejde nakupovat v Česku přes iTunes,“ říká čtenář Blesk.cz Ivan. Internetový obchod s hudbou, filmy nebo seriály na iTunes je celosvětově velice populární. U nás však legálně hudbu nebo videa nakupovat nejde. Musí se na to jít oklikou přes zahraniční účet.