Mikami je mistr žánru. V roce 1996 přinesl Resident Evil, který dal předobraz všem tehdejším hororům, i když před ním vyšel Alone In The Dark. A byl to opět Mikami, který v roce 2004 přinesl Resident Evil 4 s pozměněnou, svižnou a akční hratelností, která posunula žánr opět o krok dál. A teď je mistr zpět.The Evil Within je akční horor z pohledu třetí osoby, tečka. Pokud jste hráli Resident Evil 4 až 6, víte, co vás zde čeká. Mikami zde kopíruje pouze sám sebe. Nic extra nového, nic extra zásadního nečekejte. Je to špatně? Podle nás má Mikami na víc, ale hra? Hra je skvělá, smiřme se s tím, že není revoluční, a pojďme dál.

Příběh je tuctový, až to bolí. Jste detektiv Sebastian Castellanos, který s kolegy zamíří do sanatoria pro psychicky nemocné vyřešit záhadná úmrtí. Jakmile přijedete na místo, všechno se obrátí o 180 stupňů, šílenství vyplave na povrch a to, čeho budete svědky, je jedna velká magořina a krvavá podívaná.

Hlavně, ať vás neslyší.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Realita a fikce se mísí, všude jsou nemrtví, jste svědky mrzačení těl nebo se jich i účastníte. Monstra vídáte častěji než své policejní kolegy, podíváte se do sanatoria, na venkov i do hradu. Tady neexistuje klíč pro střízlivost, bdění zde neexistuje, pouze halucinace a hororové snění.

Story je okoukaná a ne až tak vtahující. Podílí se na tom hlavně nudné hlavní postavy, u nichž je vám jedno, zda přežijí, či zda se jejich střeva octnou na zemi. Mikami věnoval mnohem větší péči monstrům, která jsou děsivá tak, že na ně jen tak nezapomenete. Zvlášť první část hry je strašidelná tak, že jsme nejednou při hraní hlasitě vykřikli, když se na nás něco vyřítilo.

A máte to.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pokud jste hráli Resident Evil 4 až 6, víte moc dobře, co vás zde z herního hlediska čeká. Sebastien dokáže střílet z mnoha zbraní, mlátit protivníky i zblízka, přeskakuje překážky a je i docela slušný běžec. Tedy pokud mu dotyčnou schopnost vylepšíte. Ve hře se všude povalují lahve se zeleným gelem, který můžete využít ke zlepšení svých schopností.

Stačí se prostřednictvím zrcadel dostat do alternativní dimenze. Pak si můžete zvýšit zdraví, zrychlit běh (jestli se zadýcháte, nepřítel vás doběhne a je po vás), stejně jako zvýšit sílu úderu, zbraní a podobně. Možností vylepšení je spousta. Samotný boj je však mnohem taktičtější než v jakémkoliv dílu Resident Evil.

Vezměte nohy na ramena. Rychle!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Oživlé mrtvoly totiž často po likvidaci vstávají a vy máte po ruce i zápalky, kterými je můžete po zapálení poslat zpátky do věčných lovišť. Pokud budou poblíž další hnijící neřádi, zapálíte je všechny. Zajímavé jsou i pasti. V úrovních jsou nastraženy výbušniny i medvědí pasti, které můžete při troše šikovnosti rozebrat a získat součástky pro tvorbu specifických šípů. A tím se dostáváme ke střelným zbraním.

Pálit můžete z revolveru, magnumu, brokovnice, ostřelovací pušky i kuše. Tu si můžete nabít hned několika druhy munice, ať už půjde o klasické šípy, výbušné šípy, mrazicí šípy nebo šípy elektrické, které omráčí zasaženého. Boje nabízejí překvapivě spoustu místa k taktice. Hra navíc není kdovíjak lehká. Pokud zvolíte prostřední obtížnost survival, budete několikrát opakovat těžší úseky hry a neustále vymýšlet taktiku, jak se dostat dál. Někdy je ale lepší utéct nebo se schovávat.

Fotogalerie
30 fotografií
Vizuálně je hra pěkná, tedy v tom hrůzostrašném slova smyslu. Příšery jsou propracované, prostředí děsivá, a aby taky ne, když hra využívá propracovaný grafický engine ID Tech 5. Jenže občas nějaká ta textura doskočí, zpomalí plynulost hry kvůli zpomalení snímkování, takže je vše sice dobré, ale ne dokonalé. Navíc se na hru musíte dívat v archaickém formátu 2,35:1, takže se budete neustále koukat na nevzhledné pruhy.

The Evil Within je svým způsobem záležitostí ze staré školy. Jde o hru, která vám nedá nic zadarmo. Na prostřední obtížnost budete umírat a budete umírat často, než zjistíte správnou taktiku k postupu. Než dojdete ke konci, budete mít nahráno více než 20 hodin a to se dnes cení. O revoluci v žánru tak nejde, ale o děsivou zábavu rozhodně ano. Takže máte odvahu se bavit?

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Akční horor jak má být
Chvílemi opravdu děsivá hra
Propracovaná monstra
Atmosféra by se dala krájet
Boj nepostrádá taktické prvky
Vylepšování schopností a síly zbraní
Často taktický boj

 

Minusy:

Zastaralé herní mechanismy
Nudné postavy
Problémy s kamerou
Občas i technické neduhy

 

Infobox
Datum vydání:  14. říjen 2014
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1599 Kč (konzole nové generace), 1399 Kč (konzole současné generace), 499 Kč (PC)
Výrobce: Tango Gamesworks
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ