Příběh se opět odehrává v blízké budoucnosti, kdy je hráč postaven před technologický zázrak jménem Animus. Ten umožňuje znovu prožívat vzpomínky uložené v genetickém kódu. Po připojení se kamera mění z pohledu první osoby na třetí a vaším hrdinou, či spíše lépe řečeno antihrdinou, se stává britský pirát Edward Kenway.

Sympatický neřád Edward

Edward je oproti předchozím hrdinům série Assassin’s Creed mnohem větší neřád a lump. Má však osobité kouzlo, je to prostě pirát. Asasínský hábit získal tak, že zabil jeho původního nositele a zaujal jeho místo. Jako pirát se svižně ohání šavlemi, ale cizí mu nejsou ani asasínské akrobatické schopnosti a brzy si osvojí i jejich kradmé zabijácké techniky, jako by byl mezi nimi vychováván. Vzhledem k tomu, že je ale pirát, tak mu nevadí se vrátit ke svému původnímu řemeslu, nebo se dokonce na chvíli připojit k templářům.

Neuvěřitelný svět

Svět Assassin’s Creed IV: Black Flag je dosud nejpropracovanější, nejkrásnější a nejrozlehlejší. Na své cestě Karibikem se budete plavit po rozlehlém moři, prozkoumávat budete malé i větší ostrovy, zkoumat vzkazy v lahvích, zkoumat mapy pokladů a následně je hledat. Budete se potápět, harpunovat žraloky a v neposlední řadě svádět zábavné námořní bitvy. Po nepřátelských lodích budete pálit z kanonů, házet po nich výbušné sudy a utkáte se i s legendárními loděmi, stejně jako s historickými piráty. V minulých dílech jste budovali klan asasínů, v tom čtvrtém si vybudujete námořní flotilu.

Neviděli ho, neslyšeli ho, doplatili na to.
Autor: Ubisoft

Potichu, potichu, a mám tě!

Prozkoumáte jeskyně, vesničky a vaše cesty vás zavedou i do hustých džunglí. Nejvíce úkolů však budete plnit ve třech hlavních městech – Havaně, Kingstonu a Nassau. Ve městech to žije, na každém kroku někoho potkáte, můžete plnit celou řadu i příběhových vedlejších úkolů. Assassin’s Creed byla vždy plíživá akce a čtvrtý díl není výjimkou. Zabíjí se neslyšeně, zezadu, skokem seshora, v davu, ale hlavně neslyšně. K tomu vám vždy poslouží vaše vystřelovací čepele na zápěstí. A kdybyste ztratili cíl z dohledu, vždy si můžete zapnout orlí zrak a svůj cíl si označit.

Edward se dokáže ohánět i s pistolemi, ale není to taková zábava jako souboje s meči.
Autor: Ubisoft

Rozpačité souboje

Ne vždy to ale neslyšně jde, a tak hlásí návrat starý známý soubojový systém, díky kterému se můžete porvat s několika protivníky najednou. Většinu času funguje bez problémů, ale je příliš založený na protiúderech. Bez nich nemáte šanci celou řadu protivníků vůbec porazit. Jednou za čas navíc kamera ani nestíhá snímat rivala, takže provádíte výpady směrem mimo obrazovku a doufáte v zásah. Soubojový systém by prostě chtěl ještě doladit.

Vizuální krásy hry jsou nesmírné.
Autor: Ubisoft

A co multiplayer?

V Assassin’s Creed IV: Black Flag nechybí ani  online multiplayer, který má několik režimů, ale je založen na jednoduché premise lovce a kořisti. V kůži asasína je to ještě zábava. V davu hledáte ostatní hráče, snažíte se k nim nepozorovaně přiblížit a neslyšně je zlikvidovat. Jako bezbranná kořist, která má pouze dorazit na určené místo a vyhnout se jakýmkoliv problémům, je to ale děsná pruda. Online hra více hráčů tak opět působí jako do počtu a kvalitám singleplayeru se nepřibližuje.

Fotogalerie
9 fotografií

Grafické orgie i na současné generaci konzolí

Vizuálně je hra oslnivá. Hru jsme recenzovali pro konzoli současné generace PS3 a byli jsme nadšeni. Rozlehlé moře, nádherné džungle, a to vše při neuvěřitelné rozlehlosti světa. K tomu všechny ty HDR a pixel-shader efekty, prostě radost pohledět. Otevřený svět s sebou samozřejmě přinesl i typický neduh, a to technické chyby, kvůli kterým se občas zaseknete o nějakou tu texturu nebo někam propadnete. Ale bát se nemusíte, hra se sama ukládá na každém kroku, takže váš žádná frustrace nečeká. Assassin’s Creed IV: Black Flag je bez debat tím nejlepším, co série přinesla. Je čas vyplout na moře. Ahoj!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

 

Plusy:

Klasická asasínská hratelnost
Rozlehlý svět v Karibiku
Nádherná grafika
Námořní bitvy
Spousta vedlejších úkolů
Harpunování žraloků je zábava
 
Minusy: 
Soubojový systém by chtěl doladit
Multiplayer je jen do počtu
Občas nějaké ty technické chybičky
 
Infobox
Datum vydání:  29. říjen 2013 - 29. listopad 2013
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, Xbox One, PlayStation 4, PC
Cena: 1599 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Ubisoft Montreal
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ (+ CZ titulky – X360, PS3, XO, PS4, PC)