Jeho jméno je Garret, jeho revírem je tmou zahalené město, jeho cílem je si co nejvíc namastit kapsu. Hlavní hrdina videohry Thief je totiž zloděj, který své povolání zároveň považuje za životní styl. A patří k těm nejlepším!

Je to již deset let, co se naposledy Garret objevil v herním světě, a teprve podruhé, co se po Thief: Deadly Shadows pro první Xbox objevuje série na konzolích. Nebudeme chodit kolem horké kaše, novinka se předchozím dílům nevyrovná, ale stále nabízí dostatek zábavy, aby hráče zaujala.

Pokud lezete po rourách nebo římsách, přepne se kamera z pohledu první osoby do třetí.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Na střechách i v kanálech, ale hlavně potichu

Thief je plíživou akcí z pohledu první osoby, která se odehrává ve steampunkovém středověku. Garret zahalený kapucí, se pohybuje neslyšně po střechách, v temných uličkách, kanálech a hlídky si nikdy nebudou moci být jisté, zda se nenachází za, pod, nebo nad nimi. Schovávat se a vykukovat můžete zpoza každého rohu.

Garret je totiž fyzicky dobře obdařen, po střechách běhá stejně rychle jako hrdinové žánrově obdobné série Assassin’s Creed. Pokud se hlavní hrdina zachytí římsy, přepne se na chvíli kamera z pohledu první osoby na třetí. Hra se na DualShocku 4 velmi dobře ovládá. Gamepad navíc využívá šikovné funkce. Intenzitu světla ve hře například zobrazuje svícením LED diod.

Vaším úkolem je však kolem nich projít neslyšně, případně je zezadu omráčit. Nejste totiž zabiják, jste zloděj. Vaší nejčastější herní náplní tak bude pátrání po cenných předmětech, vykrádání sejfů, nebo hledání tajných skrýší za obrazy.

Vyháčkujte každý sejf

Se šperhákem to umíte stejně svižně jako Barbar Conan s mečem. Pomocí kroucení levé analogové páčky najdete místo, kde zámek vyháčkovat. Všechna světla i svíčky budete zhasínat. Nechcete být přece viděni!

K tomu může dopomoci i šíp s vodou, který uhasí oheň. Variací šípů je však více. Od ohnivého, až po šíp s lanem, díky němuž získáte na vyznačených místech cestu dále. Když dojde na boj, je obvykle zle. Pár vojáků zvládnete, ale početnější přesile se neubráníte. Celkově je však jejich umělá inteligence na nízké úrovni. Často vás nevidí, i když jim stojíte přímo před nosem.

Obtížnost hry však záleží pouze na vás a na tom, jak si ji nastavíte. Nejde přitom jenom o celkovou obtížnost, ale možnost vypnout ukazatele nebo například dorážení protivníků. A pokud se rozhodnete tyto funkce vypnout, čeká vás podstatně obtížnější dobrodružství.

Kuk zpoza rohu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Stále za nosem

Město, ve kterém se hra odehrává a které je nazýváno jen město, je rozlehlé, ale cestování v něm je až ubíjejícím stylem lineární. Tvůrci vám neustále určují směr, jakým se vydat. Co naštěstí neurčují, je, jak vyřešit jednotlivé úkoly. Často narazíte na několik možností, jak se s nimi vypořádat.

Thief je hrou překypující temnou atmosférou. Pohyb ve městě je pochmurný, deprese na vás padá na každém kroku, ale bohužel celkový dojem kazí hloupý podřadný příběh. Tím největším neduhem hry jsou však technické problémy. Někdy se zaseknete o textury, jindy se jimi zase propadnete a čeká vás restart pasáže.

Garret je zkušený zloděj.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Radost pohledět? Ejhle!

Vizuální stránka je rozporuplná. Temné pojetí hře sedne, ale tmy je spousta a vše kolem je takové obyčejné. Textury jsou ostré (tam, kde není tma), animace průměrná, obličeje také. Verze pro PlayStation 4 samozřejmě vyniká, ale stejně nejde o kdovíjaký zázrak.

Thief se vrátil, a i když není tak dobrý zloděj jako v minulosti, tak jsme za to rádi. Restart je povedenou plíživou akcí, která potěší především vyznavače žánru. Pamětníky však může nový přírůstek do série zklamat, protože před lety byla zlodějská sága někde jinde.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Fanoušci plíživých akcí si přijdou na své
Několik způsobů řešení úkolů
Dobrá atmosféra
Šikovné využití DualShocku 4

Minusy: 

Lineární
Hloupá umělá inteligence
Několik technických problémů
Nezáživný příběh

 

Infobox

Datum vydání: 28. únor 2014

Platformy: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, PC

Cena: 1549 Kč (konzole nové generace), 1499 Kč (konzole současné generace, 999 Kč (PC)

Výrobce: Eidos Montreal

Vydavatel: Square Enix

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ