Lara Croft proslula nejenom vynikajícími akrobatickými schopnosti, bystrým úsudkem k řešení nejrůznějších hlavolamů, ale především výstavním silikonovo-polygonovým poprsím. Žádná přehlídka výstřihu se ale v novém Tomb Raiderovi nekoná. Hra je mnohem temněji laděna a jde v ní opravdu o přežití v nehostinných podmínkách.

Kampy slouží nejenom k zahřání, ale i k vylepšování schopností a zbraní!
Autor: Crystal Dynamics/Square Enix

Tak trochu jako Uncharted

I když příběh není kdovíjak originální, jeho vyprávění je poutavé a odehrává se nejenom ve videosekvencích, ale i při samotném hraní. Lara reaguje na dění kolem sebe a komentuje ho. Při průchodu úzkými průrvami se přidržuje skal, stejně jak tomu je v obdobné sérii Uncharted. Z té si také nový Tomb Raider půjčuje přemrštěné akční sekvence, ve kterých unikáte před padajícím letadlem a podobně.

Lara se, stejně jako v každém díle, musí postavit i vlkům!
Autor: Crystal Dynamics/Square Enix

Hororové mrazení v zádech

Tomb Raider tu ale byl první a Lara dává jasně najevo, že se vrátila na trůn. Opět řeší hlavolamy (byť už ne tolik často), skáče, zavěšuje se na římsy, nově je i horolezkyní a vždy hledá tu správnou cestu, jak se dostat dál. Ne vždy se ale daří a hra je opravdu mnohdy temná. V kobkách se povalují mrtvoly, ohlodané kosti, z nepřátel po zásahu tryská krev a hra je první v sérii, která obdržela přístupnost až od 18 let. Nedivíme se, někdy je nový Tomb Raider děsivější než poslední Resident Evil 6, který na celé čáře zklamal svou absencí pravých hororových prvků.

Laro, plaz se jako o život!
Autor: Crystal Dynamics/Square Enix

Akční Lara

Zpočátku musí Lara najít přístřešek, zahřát se rozdělaným ohněm a ulovit si něco k snědku. Hlavní roli hraje luk, se kterým je radost šípy střílet. Časem se ale hrdinka dostane i k pistoli, brokovnice, automatické pušce a získá schopnost ohánět se sekyrou, což z ní nedělá přeživšího katastrofy, ale pravého bojovníka. Přestřelek je možná na naše gusto až příliš, ale jsou dobře zpracované.

 

Odvážná lukostřelkyně

Za ulovenou zvěř, nalezené artefakty i poražené nepřátele získáváte zkušenosti, kterými lze vylepšit své přeživší, lovecké a bojové schopnosti. Stejně tak lze vylepšovat i zbraně a zlepšit jejich kadenci nebo velikost zásobníku. Je to ale luk, který hraje ve hře hlavní roli. Časem budete moci střílet i ohnivé šípy nebo vystřelit lano, se kterým se dostanete do jinak nedostupných lokací.

Ve hře jste svědky přerodu mladé dívky v nefalšovanou hrdinku
Autor: Crystal Dynamics/Square Enix

Rozsáhlý ostrov k prozkoumání

Oheň ostatně hraje ve hře velkou roli, a to jak při likvidaci nepřátel, tak řešení hlavolamů. I když vás žene příběh stále kupředu, ostrov rozhodně není malý a vybízí k exploraci. Můžete najít totiž nejenom skryté předměty, ale i tajné kobky, které nabízejí ty nejnápaditější hlavolamy. A ty potěší při všech těch bojích s pirátskými ztroskotanci i nemrtvými samuraji. Hra má navíc funkci posledního uložení, takže se můžete k průzkumu i vedlejším misím vrátit po dokončení hry.

Fotogalerie
9 fotografií

Multiplayer jen do počtu

Na samotnou hru je radost pohledět. Absolutní viditelnost, detailně zpracovaný ostrov plný vegetace, starobylých kobek i opuštěných základen z dob druhé světové války. A to vše s důstojným hudebním doprovodem. Nový Tomb Raider nabízí i multiplayer čtyři vs. čtyři, ale i když dokáže na chvíli zabavit, působí dojmem „ , že je tu jen, aby se neřeklo.“ Tomb Raider je však celkově herní veledílo, které by si nikdo, kdo má doma konzoli nebo počítač, neměl nechat ujít.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:
Vtahující hratelnost
Velký ostrov k exploraci
Graficky krásné
Využití luku
Akrobatické schopnosti Lary
Pozorování přeměny děvčete v hrdinku
 
Minusy:
Možná až moc přestřelek a málo hlavolamů
Multiplayer působí jen do počtu
 
Infobox
Datum vydání: 5. březen 2013
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1399 Kč (konzole) 999 Kč (PC)
Výrobce: Crystal Dynamics
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ