Nintendo 3DS má dva displeje, horní pro trojrozměrný obraz, spodní pro dotykové ovládání. Hry využívají oba dva. Mimo dotykový displej slouží k ovládání akční a směrová tlačítka. Hry se prodávají na malých paměťových médiích zvaných cartridge, které se z boku jednoduše do konzole zasunou a hru pak v menu odstartujete. Mimo hry pro Nintendo 3DS nový handheld spustí díky zpětné kompatibilitě i starší tituly pro konzole Nintendo DS a Nintendo DSi.

Má tři kamery, fotí 3D

Přístroj je vybaven třemi kamerami, a to na obou stranách. Jedna může snímat váš obličej při hraní, fotit autoportréty, zatímco další dvě vytváří mimo dvourozměrných i 3D fotografie. V samotné konzoli je nahráno několik miniher, ve kterých využijete přiložené karty i vlastní tvář, kterou si vyfotíte, za pomoci kamery ji budete nahánět po okolí a střílet do ní.

V současné době se však v přístroji nenalézá internetový prohlížeč, což by se mělo změnit s aktualizacemi softwaru v budoucnu. Wi-fi připojení nechybí.

Novinka 3DS zvládá zobrazovat 3D obsah bez potřeby nosit speciální brýle
Autor: ConQuest

Zážitek je to parádní

Samotné hraní na Nintendu 3DS je neuvěřitelné a jedná se o další krok ve vývoji videoher. Hry vypadají báječně a trojrozměrný obraz je skoro jako z budoucnosti. Přesto je potřeba dění na displeji sledovat ze správné vzdálenosti a především úhlu. Někdy stačí malé otočení Nintendem 3DS a prostorový efekt je pryč. A mohou vás z toho i rozbolet oči. Konzoli prostě musíte uchopit do vlastních rukou a vyzkoušet.

Konzole se v České republice bude prodávat od pátku 25. 3. za cenu 6990 Kč v modrém a tmavém provedení. V tento den bude k mání 15 her, které se postupně rozrostou. Všechny jsou v angličtině, češtinu nepodporují.

Co je konzole?

Jedná se o zařízení, které primárně slouží k hraní videoher. Konzole se připojují k televizorům, dnes již s vysokým rozlišením. Tato zařízení lze připojit k internetu nebo na nich obvykle přehrávat filmy a hudbu.

Co je handheld?

Je malou přenosnou konzolí do ruky. Tato zařízení mají vlastní displeje, není nutné je k ničemu připojovat. Díky malé velikosti a hmotnosti je možné s nimi hrát jak doma, tak na cestách.

Jak je možné, že to funguje?

Technologie vytvářející trojrozměrný obraz se nazývá stereoskopie. Každému oku je promítán jiný obraz a výsledný dojem skládá až náš mozek. K správnému vidění obrazu pak dopomáhají speciální brýle. Jedinou metodou stereoskopie, která nevyžaduje použití brýlí, je autostereoskopický displej.

Na jeho povrchu je umístěna speciální fólie, která je hlavní součástí celého systému. Fólie má tu vlastnost, že láme směr obrazu. Liché sloupce pixelů jsou lámány jedním směrem, sudé druhým směrem. Jedno oko tak získá liché sloupce obrazu, druhé sudé. Každé uvidí jiný obraz a mozek už se postará o dojem prostorového vidění. Nutné je ale displej sledovat z přímého úhlu.

Jak správně hrát?

Konzoli je vždy třeba držet ve vzdálenosti přibližně 25 až 35 centimetrů od obličeje. Nintendo 3DS držte před sebou rovně, nenaklánějte ho, nebo se trojrozměrný obraz ztratí a vás může rozbolet hlava. Po každé hodině hraní byste si měli dát nejméně desetiminutovou pauzu.

Správně

Konzole je 25–35 centimetrů od obličeje, hráč se dívá na displej rovně

Takto se správně drží konzole, abyste viděli 3D
Autor: Petr Merta

Špatně

Když se konzole nebo samotný hráč nakloní, trojrozměrný obraz se vytratí

Z boku nic neuvidíte
Autor: Petr Merta

Špatně

Nedívejte se ani nikomu přes rameno, jak hraje. Trojrozměrný obraz je správně vidět, jen pokud držíte Nintendo 3DS přímo před sebou.

Ani se nikomu nemůžete dívat přes rameno
Autor: Petr Merta

Bolí z toho oči?

Na internetu se objevily názory a domněnky odborníků i laiků, že z hraní na Nintendu 3DS mohou bolet oči, nebo dokonce může dojít k poškození zraku. Blesk hrál na konzoli tři dny několik hodin a z hraní oči rozhodně nebolí.

Jakmile však budete konzoli naklánět, může dojít k rozostření obrazu, a to už může být pro některé hráče nepříjemné. Stejně jako u 3D filmů vidí prostorový obraz u Nintenda 3DS každý jinak, proto doporučujeme před pořízením handheld vyzkoušet v prodejně. 3D hry by dle doporučení výrobce neměly hrát děti mladší 6 let. Odborník v oboru naopak Blesk.cz potvrdil, že 3D dětem neškodí.

 

Nintendo 3DS v číslech:

Cena: 6990 Kč

Datum prodeje: 25. 3. 2011

Rozměry: 134 x 74 x 21 mm (š x h x v)

3D displej: 3,53 palce, rozlišení 800 × 240 pixelů

Dotykový displej: 3,02 palce, rozlišení 320 × 240 pixelů

Váha: 230 gramů

Výdrž baterie: 3–5 hodin (podle síly podsvícení atd.)

Hraje hry pro Nintendo: 3DS, DS a DSi

Balení obsahuje:

Handheld Nintendo 3DS

Pero stylus

SD kartu 2 GB

Nabíjecí adaptér

Nabíjecí podstavec

AR karty

Manuály

Fotogalerie
8 fotografií