Jak Facebook chrání bezpečnost nezletilých?

Vytvořit si na Facebooku účet smí pouze osoby starší 13 let včetně. Pokud Facebook zjistí, že účet reprezentuje dítě mladší 13 let, ihned tento účet a všechny informace s ním spojené vymaže.

Facebook rovněž poskytuje bezpečnostní instrukce a informační materiály pro dospívající i jejich rodiče či učitele. Tyto nástroje umožňují jednotlivcům chránit se před nechtěným obsahem, nevítanými kontakty či online šikanou. Pokud jde o dospívající mládež, přijímá Facebook i další preventivní opatření: kupříkladu chrání citlivé údaje nezletilých včetně kontaktních informací, navštěvované školy nebo data narozenin, a to tak, že se neobjevují ve veřejném vyhledávání.

Užitečné informace o ochraně vlastní osoby naleznete též na Facebook.com/safety.

Abychom ochránili lidi používající naši platformu, vytvořila společnost Facebook Zásady komunity, jejichž cílem je najít tu správnou rovnováhu mezi poskytováním místa pro sebevyjádření a propagací příjemného a bezpečného prostředí pro každého.

Co je na Facebooku zakázáno?

  • Nahota – Facebook omezujeme zobrazení nahoty, neboť někteří uživatelé v rámci naší globální komunity mohou být na tento typ obsahu citliví, a to zejména z kulturních důvodů či věku.
  • Nenávistné slovní projevy – Facebook odstraňuje nenávistné slovní projevy, které přímo útočí na lidi kvůli jejich rase, etnické příslušnosti, národnosti, náboženskému vyznání, sexuální orientaci, pohlaví a genderové identitě, vážnému tělesnému postižení či nemoci. Organizacím a lidem propagujícím nenávist vůči těmto chráněným skupinám není dovoleno se na Facebooku prezentovat.
  • Násilí – Facebook odstraňuje realistická vyobrazení, jsou-li sdílena za účelem sadistického potěšení či oslavy nebo glorifikace násilí. V mnoha případech je však tento typ obsahu lidmi sdílen s cílem odsoudit jej či zvýšit povědomí o daném jevu. Je důležité, aby byl tento typ obsahu sdílen zodpovědně a aby bylo publikum upozorněno na jeho povahu.
  • Trestná činnost – Bude-li se společnost Facebook domnívat, že existuje skutečné riziko fyzické újmy nebo přímého ohrožení veřejné bezpečnosti, odstraní související obsah, zakáže související účty a bude spolupracovat s bezpečnostními složkami.

Pokud se domníváte, že určitý typ obsahu, který vidíte na Facebooku, porušuje Zásady komunity, lze jej snadno nahlásit kliknutím na šipku v pravém horním rohu daného příspěvku.

Více informací o Zásadách komunity Facebooku naleznete na www.facebook.com/communitystandards