Největší a nejpopulárnější sociální síť Facebook čelí v USA hromadné žalobě kvůli sledování soukromých zpráv uživatelů. Dle žaloby jsou získaná data používána k marketingovým účelům. Facebook však tato obvinění popírá jako nepodložená a chystá se u soudu bránit.

Ať již Facebook zaznamenává data ze zpráv či nikoliv, jeho uživatelé musí být obezřetní, jaké informace na sociální síť umisťují. Na svém profilu můžete vyplnit, které filmy jste viděli a které knihy jste přečetli. Facebook tak nemusí číst vaše zprávy, aby vyhodnotil vaše zájmy a nabídl vám prostřednictvím reklamy od svých klientů zboží, které vás zaujme. Například oblíbený film v nové edici na Blu-ray.

I lajky a naše statusy však o nás říkají mnohé. Pokud budete často měnit svůj vztah na komplikovaný a zpět, nemusí být člověk psycholog, aby pochopil, že se vám v partnerském životě nedaří. Virtuální přátelství může navíc vést k velké žárlivosti.

Přílišná aktivita na sociální síti

„Výzkum ukázal, že lidé, kteří jsou ve vztahu a často používají Facebook, používají sociální síť ke sledování partnera, což může vést až k žárlivosti,“ prohlásil Russell Clayton z univerzity v Missouri. Časté aktualizování statusů podle něj navíc ukazuje na to, že je člověk psychicky nestabilní a má na rozchod zaděláno.

A pak už se člověk nemůže divit, že mu na Facebooku začnou vyskakovat reklamy na romantické filmy, knihy s radami, jak si najít partnera, a podobně. I když lze na Facebooku nastavit několik forem soukromí, člověk by měl počítat s tím, že informace, které na sociální síť zadá, se uchovávají již napořád.