Daltonův 007 totiž bondovským divákům k srdci moc nepřirostl, po éře bezstarostného Rogera Moorea se jim zdál trochu moc vážný a střídmý. Znalci díla Iana Fleminga ovšem tvrdí, že právě on nejlépe vystihl Jamese Bonda z knižní předlohy.

Divákům z bývalého Československa zůstává Timothy Dalton každopádně v paměti jako ten Bond, který v Dechu života (1987) proháněl ve svém Aston Martinu kolem Bratislavy příslušníky Veřejné bezpečnosti v žigulících.

Následné Povolení zabíjet (1989) však u publika zcela propadlo a plánovaná třetí bondovka s Daltonem již nikdy nevznikla. Dokonce se prý v té době uvažovalo o konci celé série, která ale nakonec nabrala nový dech a pokračuje dodnes.

Herecké geny zdědil Dalton po dědečcích, kteří vystupovali ve vaudevillu (předchůdce operety či varieté). Zapsal se na Královskou akademii, brzy ale odešel k divadlu. Začátkem 70. let se dostal do Královské shakespearovské společnosti, kde zářil jako Romeo. Od 60. let se objevoval před kamerou, hlavně televizní.

Do televize se vrátil i po bondovské epizodě, v roce 1994 vystřídal Clarka Gablea v pokračování Jihu proti Severu, později byl Césarem v Kleopatře (1999), s „Chůvou k pohledání“ Fran Drescher (58) si zahrál v romantické komedii Kosmetička a zvířena a dokonce mluvil i některé kreslené postavy, třeba ve třetím díle Příběhu hraček v originále namluvil ježečka Bodlinku. Tomu v českém znění pohádky propůjčil hlas také skvělý herec a fešák jako Dalton, Petr Štěpánek (67).

 

Fotogalerie
14 fotografií