Britský DJ Guru Josh, občanským jménem Paul Walden, byl jednou z nejvýznamnějších postav britské taneční hudby počátku 90. let. Byl sice tak trochu hudebníkem jednoho hitu, ale ten mu zajistil slávu a nesmrtelnost. Song Infinity navždy zastínil jeho ostatní tvorbu. Na taneční scéně však působil od roku 1980 až do své smrti.

Ta přišla nenadále v pondělí 28. 12. na legendární Ibize, španělském ostrově, který je mnohými vyznavači taneční scény považován za její hlavní město, centrum nebo letní sídlo. Podle některých zpráv zemřel přímo na párty, což je možná pro některé DJ sen, v 51 letech je to ale příliš brzo.

Guru Josh se nikdy netajil tím, že má blízko k drogám. Holdoval extázi, kterou mu jednou nabídl jeden z návštěvníků párty, na níž hrál. „Změnila můj pohled na život,“ řekl Guru Josh The Guardianu. Hned po jeho smrti, jejíž příčina se nyní vyšetřuje, se tak vyrojily spekulace, že za ní stojí drogy.

Byť tuto verzi nelze vyloučit, jde zatím o nepodložené zvěsti, které se často objeví po smrti hudebníka vystupujícího na taneční scéně. Guru Josh, který se svou tvorbou pohyboval na pomezí housu, acid housu a techna, přitom spolupracoval i se světoznámým zpěvákem Sealem.

Infinity, hit, který zasáhl celé generace

Příjemné, uchu lahodivé beaty pomalejšího tempa a nezapomenutelná saxofonová melodie. To je hit Infinity, který znají mladí i staří. Původně vyšel na konci roku 1989 na labelu Infinity Records. Díky masivní popularitě byl však znovu vydán v roce 1990 na známějším labelu BMG. Na počátku 90. let způsobil na taneční scéně poprask a dočkal se mnoha remixů a předělávek. Tou nejznámější je electro house verze Guru Josh Project – Infinity 2008. V tvrdších vodách taneční hudby se proslavila i millenium hardcore verze Promo – Up Yours.