Slavný zpěvák se dlouhá léta potýkal Guillain-Barrého syndromem, cože je autoimunitní onemocnění, které napadá nervové dráhy a projevuje se postupnou paralýzou člověka.

McKenzie trávil poslední zbytky života v nemocnici, těsně před svou smrtí byl propuštěn do domácí péče, což se mu nejspíš stalo osudným.

Zpěvák se před deseti lety přiznal, že trpí depresemi, které mu nedovolují koncentrovat se a mají za následek neustálou únavu a slabost.

Zpěvák už od mládí bojoval se závislostí na lécích prášky, které se nikdy nezbavil. "S léky jsem bojoval už od mládí a po jejich vedlejších účincích mi bylo ještě hůře," vysvětloval svůj postoj k práškům zpěvák. Přesto se jich nevzdal.

Píseň San Francisco – Be Sure to Wear Flowers in Your Hair proslavila McKenzieho v roce 1967. Napsal ji John Phillips ze skupiny The Mamas & the Papas. Poprvé zazněla na hudebním festivalu v kalifornském Monterey, kde se také poprvé před publikem objevil Jimi Hendrix a The Who. Hit San Francisco se stal neoficiální hymnou květinových dětí.

San Francisco – Be Sure to Wear Flowers in Your Hair