Madonna přitom loni spojila svou Raising Malawi s neziskovou skupinou buildOn, aby postavily nové školy, do nichž by chodilo nejméně 1000 dětí ročně. „Nekonzultovala s námi své plány na výstavbu 10 nových škol, zřejmě ji víc zajímá vlastní celosvětová sebepropagace než skutečná pomoc. Už jí máme plné zuby,“ prohlásila mluvčí malawiského ministerstva školství Lindiwe Chide.

3,8 milionu dolarů a škola nikde

Charitivní organizace se ale naopak Madonny zastávají s tím, že o zpěvaččiných plánech byla malawiská vláda kompletně informována. Politici však nesouhlasí. „Madonna nemá mandát rozhodovat, kde chce postavit školu, protože nezná naše potřeby a to, kde chceme nové školy mít,“ dodala Chide.

Madonně už v minulosti podobné plány s výstavbou nevyšly. V blízkosti hlavního města Lilongwe chtěla postavit školu pro 400 dívek. Projekt ale spolykal 3,8 milionu dolarů a stavba nikde, zpěvačka tak vyhodila vedení charity Raising Malawi.

Problémy s adopcí

Madonna má pro Malawi slabost, adoptovala z toho chudého státu dvě děti. V roce 2006 odtud adoptovala Davida Bandu (6), později dcerku Mercy James, o kterou bojovala s místními úřady. Těm se nelíbilo, že Madonna nepochází z tohoto afrického státu.

V Malawi však stále žije více než půl milionu dětí osiřelých poté, co jejich rodiče zemřeli na AIDS. OSN stát zařadila mezi 20 nejméně rozvinutých zemí světa.

Fotogalerie
6 fotografií