Podle manažera byla hospitalizována koncem minulého roku kvůli potížím s dýcháním. Trpěla také cukrovkou, ledvinovými problémy a stařeckou demencí.

V 50. letech byla jednou z klíčových postav začínajícího stylu R&B s písněmi jako The Wallflower a Good Rockin' Daddy. Ale světově jí proslavila v roce 1961 bluesová balada At Last.

Její život i kariéru provázela řada turbulencí. Bojovala s obezitou i návykem na heroinu a měla řadu problematických vztahů, včetně několika gangsterů. V roce 2003 absolvovala kvůli obezitě operaci žaludku a zhubla o 100 kilogramů!

Během desetiletí se Jamesová dostala do hitparád R&B se 30 singly, devět z těchto písní proniklo do popových žebříčků Top 40. Ovlivnila například zpěvačky Tinu Turner Turner a Adele.

V roce 1993 byla uvedena do rock and rollové síně slávy. Během kariéry ale zpívala blues, soul, R&B a věrná zůstávala i gospelu, se kterým jako dítě začínala v kostelním sboru.

První Grammy dostala v roce 1995 za album Mystery Lady: The Songs of Billie Holiday. Další získala v letech 2003 a 2005. V roce 2003 dostala od akademie udílející Grammy cenu za celoživotní dílo.

Fotogalerie
3 fotografie